Berta Sándor

Több ellenőrzési jogot ad a tinédzserek szüleinek a YouTube

A videomegosztón még mindig sok a gyerekeknek és fiataloknak nem megfelelő anyag és bejegyzés. Az oldal most számos változtatást vezetett be.

A YouTube blogbejegyzésben jelentette be, hogy a következő hónapokban új lehetőséget fog biztosítani a szülők számára azért, hogy az eddiginél jobban ellenőrizhessék azt, hogy a gyermekeik milyen felvételekhez férhetnek hozzá. Az ajánlat egyelőre béta verziójú és március közepére lesz elérhető.

A szülői felügyelettel ellátott YouTube-fiókok esetében a gyermekek és a fiatalok nem érhetik el az összes videót. A jövőben három új tartalombeállítási lehetőség lesz, amelyekkel a szülők még pontosabban szabályozhatják majd, hogy a csemetéik milyen anyagokat tekinthetnek meg. Az első lehetőség lesz a "Felfedezés", amellyel azok a gyerekek élhetnek, akik már kinőttek a YouTube Kids kategóriából és készek más felvételeket is felfedezni. A 9 évesnél idősebbeknek ajánlott tartalmak között lesznek vlogok, ismertetők, játékvideók, zenei klipek, hírek és tanulási anyagok.

A második lehetőség neve "Még több felfedezés" lesz és ide fognak tartozni a 13 évesnél idősebbeknek szóló bejegyzések, a kategóriák ugyanakkor ugyanazok lesznek, mint a Felfedezésnél. A harmadik csoportba kerül "a YouTube rendszerében elérhető legtöbb tartalom", kivéve a korhatáros jelöléssel ellátott és az érzékeny témájú felvételeket.

A szolgáltató hangsúlyozta, hogy a felhasználói visszajelzések mellett a gépi tanulásra és a manuális ellenőrzésre is építeni akar azért, hogy kiderüljön, melyik videókat nézhetik meg a gyerekek. A konszern hangsúlyozta, hogy pontosan tisztában van azzal, hogy a rendszerei nem hibátlanok, ezért folyamatosan továbbfejleszti azokat. A szülők ellenőrizhetik majd azt is, hogy a csemetéik kikkel osztották meg az adott anyagok linkjeit és milyen dolgokra kerestek rá. Ezenkívül elérhető lesz a bizonyos tartalmak blokkolásának a lehetősége is.

A YouTube azt ígérte, hogy a gyerekek nem fognak nagy különbséget tapasztalni a korábbi változathoz képest. Néhány funkció, például a megjegyzések közzététele, a jövőben is ki lesznek kapcsolva és nem lesznek személyre szabott, illetve bizonyos kategóriákba tartozó hirdetések sem. Azt azonban, hogy az utóbbiakba konkrétan mik tartoznak, nem nevezte meg a platform.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    De 9-17 éveseknek miért ajánl a youtube pegi18as korhatárú játékvideókat?
  • kvp #1
    A szulok ha utanna neznek, hogy mi is fer bele a gyerektartalomba, akkor meg fognak lepodni. Ok, hogy nem lehet kommentelni, de sok gyerekeknek szant videoban ideologiailag woke tartalom van es a korlatozasok miatt nem is lehet mast elerni a kisgyerek tartalmak kivetelevel.