Gyurkity Péter

A kínai COVID-tesztektől is tartanak az amerikaiak

Egyes illetékesek szerint tömeges adatgyűjtés zajlik, ami nagyon veszélyes lehet.

A Kína ellen meghozott különböző intézkedések leginkább Trump elnöksége alatt szerepeltek a sajtóban, azonban ezeket nem köthetjük kizárólag a nemrég távozott elnök személyéhez, hiszen valójában két nagyhatalom szembenállásáról van szó, amely független a vezetők nevétől és felfogásától. A legújabb figyelmeztetés a COVID-tesztek kapcsán hangzik el, az amerikaiak szerint ezzel a másik ország tömeges adatgyűjtést vezérel le.

A meglehetősen népszerű 60 Minutes legfrissebb epizódjában hangzik el több érdekes kijelentés a témával kapcsolatban, eszerint az amerikai illetékesek már egy teljes évvel ezelőtt, a vírus ottani felbukkanásával csaknem egy időben adtak ki komoly figyelmeztetést, amivel sikerült megelőzniük a kínai közreműködés elindítását. Amikor ugyanis Washington államban felbukkant a járvány, a kínai BGI (korábban Beijing Genomics Institute) rögtön felajánlotta segítségét, amely elsősorban a tömeges tesztelések formájában valósult volna meg. Ezt az ottani politikusok elhárították, ezt követően pedig hasonló döntés született New York és Kalifornia államban is, leginkább azért, mert a nemzetbiztonság terén tevékenykedő ügynökségek azonnal kiküldték az ezzel kapcsolatos, fent említett figyelmeztetést.

Ez utóbbiak szerint a problémát leginkább az jelenti, hogy a tesztelésben közreműködő cégeken keresztül valójában a kínai állam vezérel le tömeges adatgyűjtést, amely jelen esetben a genetikai részletekre is kiterjed, ezzel pedig egy olyan részletes adatbázist építenének ki az amerikai állampolgárokról, amely a jövőben nagy mértékben hozzájárulna a további szolgáltatások megjelenéséhez és elterjedéséhez – ezen szolgáltatások persze szintén kínai kézben lennének. Ezzel az egészségügy terén is túlságosan megnőne a kínai befolyás, csökkenne az amerikai önellátás, a saját platformok jelentősége, ami azért hangzik kissé furcsán, mert a gyógyszergyártás, a különböző egészségügyi eszközök előállítása, valamint az ipar legtöbb területén ez eddig a legkevésbé sem zavarta a tengerentúli vezetőket – mi több, számos esetben küzdöttek Trump „America First” névre keresztelt törekvései ellen, hiszen az többek között a gyártási tevékenységek visszahozását célozta meg.

A probléma nem új keletű, korábban az amerikai fegyveres erők tagjainak tiltották meg az otthon elvégezhető genetikai tesztek, így például a 23andMe és az Ancestry használatát, mivel ezek szintén érzékeny adatokat gyűjtenek egy eddig többnyire szabályozatlan piacon tevékenykedve. Ez utóbbi cégek persze szintén rögtön Kína-ellenes felhangot ütöttek meg, amivel igyekeztek elterelni a hangsúlyt, de a jelek szerint az amerikai vezetésben továbbra is komoly aggállyal figyelik őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #2
    A QAnon köszöni az együttműködést.
  • Akva #1
    Az USA nem szereti a konkurenciát. Az adatgyűjtést magának szeretné megtartani. De ez már nem fog menni.