Berta Sándor

Brexit - drága lesz a brit cégeknek az európai uniós adatokhoz való hozzáférés

A szigetországi vállalkozások akár 1,6 milliárd fontot is fizethetnek ilyen célokra.

A University College London és a New Economics Foundation közös tanulmányában kimutatta, hogy Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése (Brexit) miatt a helyi társaságok számára akár 1,6 milliárd font plusz költséget is jelenthet majd az, ha a jövőben legálisan hozzá akarnak férni az európai uniós digitális adatokhoz. Az EU-ból Brexit nélkül való kilépés drága folyamat lehet a brit vállalatoknak, amelyek kénytelenek lesznek alternatív megoldásokat találni.

Duncan McCann, a tanulmány egyik szerzője rámutatott, hogy csupán kevés szigetországi kis és közepes cégnek van saját jogi részlege. Ezek az érintett vállalkozások kénytelenek lesznek ügyvédekkel és szakértőkkel szerződéseket íratni, amely további kiadásokat fog jelenteni. Ez pedig komoly hatással lesz a társaságok tőkéjére és még az üzletükön sem javít majd. Gyakorlatilag az összeg elköltése csak a status quo fenntartásában segít.

A brit kormány ugyan jelezte, hogy az európai uniós adatáramlást nem fogja korlátozni, azonban az Európai Unió a jövőben hozhat olyan szabályokat, amelyek változást eredményezhetnek. Kérdés ugyanis, hogy a szervezet mennyire találja majd elegendőnek a brit törvényeket az állampolgárai adatainak a védelmére.

A számítások alapján a kisebb vállalatok számára egy Brexit nélküli egyezség átlagosan 3000 fontos plusz adatvédelmi költséget jelentene, míg a nagyobb cégeknek akár 163 000 fontosat is. A helyzet az előbbieket sokkal jobban sújtaná, ráadásul az intézmények sincsenek jobb helyzetben. Csak a University College Londonnak például több mint 5000 szerződést kellene újra megkötnie vagy módosítania. Ez rendkívül sok bürokratikus problémát és jogi kiadást jelenthet.

Az már márciusban kiderült, hogy a szabadalmak területén is gondot okoz a Brexit. A folyamatnak komoly hosszú távú hatásai lehetnek, elsősorban azért, mert a szigetország nem igazán törekszik kompromisszumokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • no_way #7
    "EU-ból Brexit nélkül való kilépés"
    "Brexit nélküli egyezség"

    Nekem van fogalomzavarom vagy a cikkírónak Brexit ügyben?
  • Sydra #6
    Az EU-nak szimplán nem kellene bele ronggyá szabályoznia mindent. Nem hiába húznak el a tech cégek innen.
  • noland #5
    Csak szeretsz álmodozni. XD
  • nlght #4
    nem sok közöd van a témához, olyan szinten szopatják magukat a britek amilyenre rég nem volt példa, pár év és a gazdasági zuhanás után könyörögni fognak, hogy visszajöhessenek, persze előbb Skócia fog kiszakadni sztem és átpártolni az EU-ba
  • noland #3
    Anglia sose tartozott szorosan Európához, szerencsére szigeten vannak így nem volt könnyű behóditani őket. Rendelkeznek akkora gazdasággal mint a német, akkor és egyébként is, mire föl parancsolgatnának nekik a németek? Ez erről szól, volt annyi erejük és lélekjelenlétük, hogy nemet mondjanak egy elnémetesedő EU-nak. Hiszem, hogy itt kelet-európában is valami ilyesmi lesz a megfejtés.
  • nlght #2
    Valaki csak a pofonból tanul...
  • felemelő #1
    Hát el kellene már lassan dönteniük, hová akarnak tartozni.