Berta Sándor

Mérsékelték a British Airways adatvédelmi büntetését

A lépésre a koronavírus-járvány miatt került sor.

2018 szeptemberében a British Airways (BA) hozzávetőleg 380 ezer utasának banki adatait lophatták el egy hetekig tartó hackertámadásban. A vállalat online foglalási rendszerét ért támadás 2018. augusztus 21-én éjjeltől szeptember 5-ig tartott. A brit adatvédelmi hivatal (ICO) tavaly júliusban jelentette be, hogy a BA köteles 183,39 millió font büntetést fizetni. Az indoklás szerint az ügyben 500 000 felhasználó volt érintett.

Az ICO most a közleményében hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzetben úgy határozott, hogy a kifizetendő pénzbüntetés összegét a korábbi 183,39 millió font helyett mindössze 20 millió fontban határozta meg.

A hivatal az indoklásában kiemelte, hogy a szabályozási folyamat keretében figyelembe vette mind a British Airways által az ügyben kiadott állásfoglalásokat, mind azt, hogy a koronavírus-járvány milyen negatív hatásokat gyakorolhatott a gazdaságra és ezen belül is a légi közlekedésre, s ezután döntött a mérséklésről.

Fontos szempont volt továbbá, hogy az ügy akár évekig is elhúzódhatott volna, ha a felek minden jogi eszközt kihasználnak, s az ICO minden körülményt és tényt figyelembe vesz. Így gyakorlatilag nem egy szigorú, hanem inkább praktikus döntés született, amelyből a légitársaság hosszú távon remélhetőleg tanulni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!