• kvp
    #4
    Bitcoint pont nem lehet. Azaz bizonyos modon lehet, egesz pontosan a root kulcsot megtorni es onnantol a teljes chain ertektelen. Szoval lehet megerne az ismertebb blockchain-eket par nap szamitassal lenullazni. (mindent aminek jelenleg valodi penzben is erteke van) Szerencsere az ehhez szukseges bitszamu kvantumszamitogepeket meg nem nagyon gyartanak.

    Az energiaszektor es benne foleg a halozatiranyitas meg lassan kezd olyanna valni mint a digitalizalt tozse (vegul is az). A gond annyi, hogy ha megdol egy tozsdei rendszer valamilyen hiba miatt akkor arra a napra felfuggesztik a kereskedest. Ha megdol az elektromos rendszer, akkor mi lesz? Arra a napra felfuggesztik az aramszolgaltatast?

    Erdemesebb lenne olyan intelligens elektromos halozatot epiteni, ami kulonosebb egyensulyozas nelkul kepes kiegyenliteni a kilengeseket es nem a profitmaximalizalasra, hanem a szolgaltatas stabilitas maximalizalasra van tervezve. Kemiai (aksik) vagy fizikai (pl. szivattyus viztarozok) tarolokkal siman meg lehetne oldani, hogy a rendszer mindig maxra toltse az aksikat es akkor egy-egy energiaforras kieses eseten (hirtelen beborul vagy szelcsend lesz) is maximalis tartalek allna rendelkezesre. Onnantol nem kell olyan pontosan iranyitani a rendszert. Ha tultermeles van, akkor toltunk amig lehet, a felett pedig el kell egetni a folos energiat olyanra amibol kvazi korlatlan mennyiseget elo lehet allitani, pl. szen kivonasara a legkorbol. (szendioxidbol es vizbol metant es oxigent lehet eloallitani, vagy szendioxidbol elemi szenet es oxigent). A metan kesobb elegetheto repulogepekben, gazturbinas eromvekben vagy urraketakban, mig a szen siman visszapakolhato a fold ala. Ez megoldana a tultermeles kerdeset, megoldana a hirtelen termeles kieseseket es meg kulonosebb szamitasi kapacitas se kell hozza. A tarolas elve nem uj, kb. igy mukodnek a tapszuro kondenzatorok minden mai elektronikaban. A metan szintezissel meg az amerikai hadsereg es pl. a spacex kiserletezik eleg jo eredmenyekkel. (mivel a Marson nincs olajkut vagy foldgaz, de viz es szendioxid az van boven es valahogy vissza kell hozni a raketakat)