MTI

Hatalmas informatikai projektet zárt le három magyar egyetem

Több mint 170 tudományos publikáció született az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) most lezárult közös informatikai projektjéből - közölte az ELTE.

A nagyszabású projekt célja az volt, hogy az információ- és kommunikációtechnológia, valamint a számítástudomány területén európai szinten is eredményesen működő kutatói hálózatot hozzon létre Magyarországon. A 2017 és 2020 között futó projekt több mint 950 millió forintból az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A kutatások a szoftverfejlesztés módszereire, a kiberbiztonságra, az informatikai rendszerekre, infokommunikációs hálózatokra, az adattudományra és a mesterséges intelligenciára terjedtek ki. A kutatásokból összesen 173, jellemzően angol nyelvű publikáció született. Az eredmények hozzájárultak ahhoz, hogy a három egyetem összesen húsz Horizont 2020 pályázatot nyert el az elmúlt időszakban. A projekt fiatal kutatóknak segített elindulni a tudományos pályán és több mint 200 hallgató kapott rövidebb vagy hosszabb ideig ösztöndíjat.

A projekt keretében az ELTE jól felszerelt kutatóhelyet épített ki Martonvásáron és a szombathelyi telephelyén is jelentős kutatási és oktatási kapacitást alakított ki. A projekt alapozta meg a BME Balatonfüredi Tudáscentrumának 2021-es átadását, a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kar pedig esztergomi kutatóközpontot alakított ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!