SG.hu

Megugrott a műszaki és informatikai felsőktatásba jelentkezők száma

Minden harmadik felsőoktatásba jelentkező műszaki vagy informatikai képzést választott - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A felvételi adatok szerint a műszaki és informatikai képzésekre első helyen jelentkezők száma 2019-ben meghaladja a 25 ezret. A szakok népszerűségének növekedése másfél-kétszeresen múlja felül a felvételizők számának 4 százalékos bővülését. A felsőoktatási műszaki képzésekre a tavalyi adatokhoz képest hat százalékkal többen, közel húszezren jelentkeztek idén. A 19910 összes jelentkező közül több mint 15 ezren első helyen választották ezt a szakirányt.

Egyes intézményekben még markánsabb növekedés mutatható ki, a Debreceni Egyetem Műszaki Karára 2018-hoz képest az első helyes jelentkezők száma közel duplájára nőtt. Kétszámjegyű a bővülés a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karát és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát választók számában is.

Tavalyhoz képest közel nyolc százalékkal több, 13285 diák jelentkezett informatikai képzésekre, az első helyen jelentkezők száma tízezer fölé emelkedett. Az idei évben a felsőoktatásba felvételizni kívánó 112 ezer fő mintegy harminc százaléka a műszaki és informatikai képzések mellett döntött. E szakok keresettsége az összes jelentkező számának 4 százalékos emelkedését jelentősen meghaladó arányban nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tank84 #4
  50% kabuki az első 1-2 éveben. Majd a maradéknak csak a fele jutt el a diplomáig. Majd annak a harmada végül nem a mérnöki pályát választja.

  Ime László Zoltán (BME tanár) nyitó szövege Szoftvertechnológiák órán:
  Mi egy divizionális tanszék vagyunk. Minél több hallgató van az órámon annál több pénzt kapunk az államtól. Tehát nekünk érdekünkben áll önöket megbuktatni. Ez van.
 • Zoliz #3
  A menő dolgokat az alkalmatlan embereknek is meg kell tanitani, mert a közeljövőben a Mesterséges Intelligencia végzi el helyettük a piszkosmunkát. Egyre inkább ki kell váltani az emberi tényezőt, hogy a gépek vehessék át a hatalmat az ember felett.
 • Sequoyah #2
  Ha aranyaiban ugyanannyi a lemorzsolodas, akkor mindegy, a vegen igy is tobb szakember kerul ki mint eddig. De a lemorzsolodoak kozul is sokan a palyan maradnak, maximum nem olyan magas szinten uzik a dolgot, de alacsonyabb, nem mernoki poziciokba meg jo informatikusok/szakemberek lehetnek.

  Bar kerdes hogy az ujonnan erdeklodok es jelentkezok ereiben ugyanugy mernoki ver folyik, vagy csak tul sokat hallottak hogy milyen jol keresnek ezek az emberek. Utobbi esetben a lemorzsolodas akar meg is ugorhat, ha feltavon rajonnek hogy tul nehez a suli, es annyira nem is erdekli oket az egesz...
 • silverchain #1
  Na igen, de a lemorzsolódás még mindig hatalmas, ez kimaradt a cikkből.