Berta Sándor

Jövőre érkezhet az Oppo kiterjesztett valóság szemüvege

A kínai gyártó kitekintést adott a jövőbeli termékeire.

Az Oppo az Inno Day 20 nevű rendezvény keretében bejelentette, hogy több készüléket is piacra akar dobni 2021-ben és azok egyike az a kiterjesztett valóság szemüveg, amelyet közleményében a társaság csak AR Glass 2021 néven említ.

Az új modell abban fog különbözni a korábbi prototípustól, hogy egy okostelefontól nyeri majd USB-kábelen keresztül a működéséhez szükséges energiát. E kialakításnak köszönhetően a hardver súlyát sikerült 75 százalékkal csökkenteni. A csatlakoztatott okostelefontól függően a processzor és a grafikus kártya teljesítménye akár 40 százalékkal is növekedhet. Az első adatok a Snapdragon 865-re épülő Finx X2 Próval végzett mérések eredményein alapulnak.

A szemüveg lencséibe integrált kijelzők egy félig átlátszó, 90 hüvelykes képernyőt jelenítenek majd meg 3 méter távolságban a kiegészítőt viselőtől. A terméket ellátják halszem kamerákkal, amelyek különösen nagy betekintési szögeket eredményeznek, valamint úgynevezett Time-of-Flight kamerákkal, hogy azokon keresztül egy időben lehessen lokalizációt és leképezést (SLAM) végezni. A készülék folyamatosan fel fogja térképezni a környezetet és ezzel párhuzamosan kiszámítja azt is, hogy éppen hol tartózkodik egy helyiségben. Erre a tartalmak megfelelő megjelenítése miatt lesz szükség. Az Oppo a beépített kamerákat arra is felhasználja majd, hogy megvalósítható legyen a gesztusvezérlés.

A felhasználók jövőre kipróbálhatják a kiegészítőt az Oppo üzleteiben. A gyártó 2021 első felére tervezi egy kiterjesztett valóság fejlesztői program elindítását Pekingben, Sanghajban és Sencsenben. A cég a jövő esztendő második felében elérhetővé fog tenni egy szoftverfejlesztői készletet, amelynek segítségével alkalmazások is készíthetők lesznek a kiterjesztett valóság szemüveghez. Továbbá elérhető lesz az Oppo CybeReal nevű kiterjesztett valóság program, amelynek segítségével a kamerákon keresztül az okostelefon összeköthető lesz a helyi nevezetességek és látnivalók, valamint a közelben lévő üzletek információival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #3
  Teljesen mindegy a nómenklatúra, az a lényeg hogy van-e hely neki a termékpalettán, illetve "csinál magának" helyet azzal, hogy kivált korábbi termékeket.

  Minél jobb a hardware, annál inkább képes az utóbbira illetve minél kevésbé, annál több hárul a szoftverre azzal hogy előidézze az előbbit.

  Videószemüvegek FOV miatt nem tudtak eddig elterjedni, legutóbbi alkalomig, amikor megspékelték azzal hogy "ez már nem szimplán videószemüveg mert addig spékeltük hogy VR lett" ami persze mese habbal, mert szubstandard a hw, ahhoz hogy 100fov-ot elviselhetően tudjon 60pixel kéne fokonként. Áttetsző display meg hw ügyileg még nehezebb mint az, !minimum! 5x. De oda elég lenne szemenként 4K 60fokhoz.

  Én azon a véleményen vagyok hogy még 55gramm is sok, szóval telirakni szenzorral nem a legötletesebb ,és az "one size fits all" is szép álomnak tűnik ergonómiailag -de még az unisex is. Persze gondolhatja azt a marketinges hogy emeli a presztizst ha ők kiállnak mindenféle dologgal mert a nyomdafesték mindent elbír.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2020.11.19. 19:14:19
 • MerlinW #2
  Ez AR szemüveg lesz nem VR. Nem tudom a FOV miért számítana az előbbinél.
 • Sir Cryalot #1
  Lesz vagy 5 ilyen szétcsicsásított videoszemüveg , ugyanazzal a egyenetlen feketéjű, motionbluros gyerekbeteg oleddel és hogy az az optika nem tud függőleges fov-ot (35°-nak már örülni lehet), és ezt azzal "hárítják" hogy az átlós FOV van megadva , meg "binocular" -ból összekamuznak 90-et , amit ki tudja hogy mérnek mert nem szabvány, szóval nevetséges lesz, külön kiröhögtem az oppo videobejelentkezését hogy "marketing department of research institute" titulus , természetesen ezt is más fogja rendesen megcsinálni meg nyilván nem most.