Berta Sándor

Négyszer többet ér az európai technológiai szektor, mint öt évvel ezelőtt

A kontinens technológiai ágazatának értéke komoly előrelépést ért el.

A Dealroom nevű cégadatbázis tanulmányt készített az Index Ventures londoni kockázatitőke-befektető vállalat megbízásából, a téma az európai technológiai vállalkozások értékének változása volt. Kiderült, hogy jelenleg ezek a társaságok 618 milliárd eurót érnek, ez négyszer magasabb összeg a 2015-ösnél, amely 155 milliárd euró volt.

A tíz legértékesebb európai technológiai cég teszi ki a teljes összeg egyharmadát és az érintett vállalatok értéke az esztendő eleje óta szinte a kétszeresére nőtt: amíg januárban 123 milliárd euró volt, addig októberben már 215 milliárd euró. S ezt a gazdaságot soha nem látott mélységekbe döntő koronavírus-járvány ellenére sikerült elérni.

A kontinens tíz legértékesebb vállalkozása közül négy németországi: a Zalando, a Hellofresh, a Delivery Hero és a Biontech, továbbá van kettő hollandiai (Adyen és Takeaway), kettő svédországi (Klarna és Spotify), egy brit (Ocado) és egy román (Uipath). Az utóbbi számít a legértékesebb európai startupnak, miután az értéke elsőként haladta meg a 10 milliárd dollárt. A vállalat a robotok eljárásainak automatizálására specializálódott szoftverszolgáltató, az értékét tavaly októberben még 7 milliárd dollárra becsülték.

A Dealroom kimutatta, hogy a technológiai cégek a gyors növekedésüknek köszönhetően igazi munkahely-teremtő motorokká váltak, hiszen már kétmillió ember dolgozik a kontinens valamelyik technológiai vállalatánál. Ez kétszerese a 2016-os adatnak, 2025-ig pedig ez a szám 3,2 millióra emelkedhet. A vállalkozások még egy fontos szerepet betölthetnek, az európai új technológiai munkahelyek megteremtésének 73 százaléka ugyanis már az ő tevékenységükhöz köthető. Ez szintén nem véletlen, hiszen például Kelet-Európa egyre fontosabbá válik a startup-piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!