Berta Sándor

Egyre több cég hagyja el a Szilícium-völgyet

A romló cégkultúra, a magas ingatlanárak és a koronavírus miatti karantén betett a szektornak.

Az elmúlt és a következő hónapokban becslések alapján több ezer cégalapító fordított hátat, illetve fogja elhagyni a Szilícium-völgyet. A távmunka ráébresztett rengeteg céget arra, hogy egyáltalán nem szükséges fizikailag is jelen lenniük a régióban, ahol kénytelenek extra magas fizetéseket kínálni, hogy alkalmazottaik ne menjenek el az Apple vagy a Google irodáiba, és azok lakhatása biztosított legyen. A folyamatnak köszönhetően ugyanakkor számos startup jut komoly lehetőséghez.

A távozók között van például Alex Karp, a Palantir Technologies első embere is. Karp a befektetőknek címzett levelében nem rejtette véka alá a régióval kapcsolatban az elmúlt esztendők során kialakult haragját. A menedzser kifejtette, hogy ugyan a völgyben alapították a Palantirt, azonban az adatelemzéssel foglalkozó társaság egyre kevésbé osztja a többi technológiai vállalat értékrendjét. Ezért is döntött úgy és a menedzsment többi tagja, hogy a cég a közeljövőben Palo Altóból Denverbe teszi át a székhelyét.

Azonban nem a Palantir az egyetlen nevesebb távozó a Szilícium-völgyből, ahol sokan már inkább lakókocsikban tengődnek azért, mert a lakások bérleti díjai a megacégek dominanciája miatt rendkívüli mértékben megemelkedtek. A Pinterest például 90 millió dollár büntetést fizetett azért, hogy felmondhasson egy tervezett 45 000 négyzetméteres irodára vonatkozó szerződését San Francisco szomszédságában. A lépés indoka az volt, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a társaság rájött arra, hogy mennyire jól és hatékonyan tudnak dolgozni a munkatársai közös irodák nélkül is.

A koronavírus-járvány gyakorlatilag az egész régiót megviselte. Elsőként a Google jelentette be, hogy alkalmazottai otthonról is dolgozhatnak, majd a Facebook és a Twitter is csatlakozott. Tehát már hónapok óta több ezer olyan alkalmazott nem jár be a cégéhez, akiknek a munkavégzéshez elég egy laptop és egy jó internetkapcsolat, nem meglepő, hogy sokan az elköltözés mellett döntöttek. Ez azonban mindennek betett: az éttermeknek, az éjszakai életnek és minden egyéb kulturális rendezvénynek.

San Francisco belvárosa szinte teljesen kihalt. A lakás és az irodabérleti díjak újra csökkenni kezdtek, amely rendkívül nagy segítséget jelent az új vállalkozásoknak, akiknek először meg kell találniuk terméküket, vásárlóikat és céljukat a világon. De a piacukat már megtalált cégek - ahol világosan meghatározott feladatokkal rendelkező csapatok dolgoznak - inkább úgy döntöttek, hogy megtakarítják az ilyen célokra kifizetett összegeket, s előnyben részesítik a hatékony távmunkát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rwg #9
  Mégis mit vártak?

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200825/ilyen-meg-sosem-volt-amerikaban-gazdagadot-vezethetnek-be-kaliforniaban-445978
 • stinkydiver73 #8
  Valahogy így? (Colony)
  https://www.imdb.com/title/tt4209256/
  Utoljára szerkesztette: stinkydiver73, 2020.09.09. 19:31:40
 • Sydra #7
  Körbe kellene falazni Kaliforniát, mert így megfertőzik a környező államokat a hülyeségükkel.
 • kvp #6
  Kaliforniaval tobb gond is van:
  -koronavirus, ezert hatosagilag mindent bezartak
  -magas ingatlanarak
  -rossz kozbiztonsag (hajlektalanok, blm, stb.)
  -a tobbi allomhoz kepest egekbe emelt adok
  -folyamatos aramszunetek (ugyanis bezartak minden atom es szeneromuvet)

  Szoval a liberalis vezetes annyira progressziv lett, hogy attol beleallt a gazdasag es a tarsadalom a foldbe. A cegek igy akkor sem nagyon tudnak mukodni, ha eppen nincs lezaras a virus miatt.
 • gosub #5
  Próbáltam én is távmunkában működtetni a vállalkozásom, de csődbe ment a fagylaltozóm.
 • Palinko #4
  Igen ebben is van igazság, max kis startupoknál van keveredés
 • grobs #3
  Ez a kapcsolati tőke nem a kódereknek kell. Ők csak az irodában melóznak, meg kávéznak. A munkafüggőség miatt legtöbb szilicium-völgyi fejlesztő a munkahely-otthon vonalon mozog kizárólag. Sőt, sok cég saját buszt üzemeltet, mert a buszon is munkaállomások vannak kialakítva. Sok helyen a munkahelyi kommunikációt is coach-oknak kell indítania annyira nem tudnak egymással beszélni az emberek.

  Személyes jelenlét a managementnek kell, de nekik meg nem kell 45000 négyzetméteres iroda. Bármilyen irodai munka gond nélkül végezhető bárhonnan. Kizárólag a vezetők egoja miatt kell bejárni, mert látni akarják mennyien dolgoznak alattuk.
 • Palinko #2
  Bár én is nagyon remélem a távmunka lesz a jövő, azért sajna megvannak olyan előnyei az egy városban levésnek is amik távmunkánál nem alakulhatnak ki, pl egyik hall egy ötletet a másiktól ebédszünetben amit felhasználhat még ha nem egy cégben dolgoznak akkor is, egyéb kapcsolati tőke, benne lenni abban a vérkeringésben azért más mint Denverben fejleszteni akármit is. Plusz sok cégnek nincsenek ilyen pozitív tapasztalatai a távmunkáról sajna mert félválról vették a dolgozók.
 • Tetsuo #1
  "A távmunka ráébresztett rengeteg céget arra, hogy egyáltalán nem szükséges fizikailag is jelen lenniük a régióban..."
  Ez jó. Kezdem elhinni, hogy a mi vállalkozónk valóban okosabb, a minden hájjal megkent és kiválasztott Zuckerbergnél. :-D