Gyurkity Péter

Folytatódik a memóriaárak csökkenése

A várt emelkedés elmarad, ehelyett a jövő évig alacsonyabb árakon vásárolhatunk be.

2019 vége felé egyre-másra jelentek meg a memóriaárak várható alakulásával kapcsolatos előrejelzések, amelyekben többnyire jelentős emelkedést írtak le, többek között azért, mert már akkor is meglehetősen alacsony szinten jártunk. Ez a globális pandémia miatt elmaradt, a gyors felpattanás pedig egyelőre nem látható.

A tajvani DigiTimes friss anyagában a 2021-ig terjedő időszakra nézve vázolták fel a valószínűnek tűnő pályát. Ez persze önmagában még nem garancia az újabb csökkenésre, annak folytatódására, viszont a piac jelenlegi állapota alapján nagyon úgy tűnik, hogy sem a DRAM-, sem pedig a NAND-memória nem tud újult erőre találni, a túlkínálat pedig fokozatosan nyomja egyre lejjebb a hivatalos árakat. Ez jó hír a felhasználóknak, hiszen további összegeket spórolhatunk így meg, viszont a helyzet nem ennyire egyértelmű, az árak ugyanis már most is olyan szintet közelítenek meg, amely már veszélyezteti a jól ismert gyártók pozícióit, közülük pedig nem mindenki látja majd értelmét a jelenlegi volumen fenntartásának.

Amennyiben csökkenni fog a kínálat, ez némileg helyrebillentheti az egyensúlyt, egyben pedig megindíthatja a drágulás folyamatát. Ez nem lenne nagyon meglepő, hiszen a DRAM és a NAND árai általában együtt, egymáshoz nagyon közel, ciklikusan mozognak fel, illetve le, ám a COVID-19 lassú lecsengése miatt korábban várt gyors helyreállás egyelőre nem látszik megvalósulni. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nem is olyan régen még 40 százalékos drágulást vetítettek előre, amely többek között a nagyvállalati beszerzések lassulása miatt jött volna el, ebből azonban gyakorlatilag semmi nem lett, a kisebb emelkedés után most ismét a csökkenés jeleit látjuk, mégpedig globális szinten.

A Micron és az SK Hynix illetékesei már figyelmeztettek a túlkínálat veszélyeire, kérdés azonban, hogy a gyártók közül ki hogyan reagál majd a további, számukra egyértelműen negatív fejleményekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)