HNR

Vasárnapi Pc Piac - karácsony után

A Karácsonyi vásárlási láz lecsengése után kíváncsian vártuk, mit hoz a január a Pc alkatrészek piacán.

Alaplapok

A Magyarországon talán legnépszerűbb ASUS és ABIT lapok árai lassan, de érezhetően csökkennek; igaz ez a VIA és az iNTEL chipsetekkel szereltekre egyaránt. Az árkülönbözet az integrált "videokártyával" is rendelkező i815E és az ezt nélkülöző i815EP közöztt kb. 5 ezer forint, ami különösen a játékok megszállottai számára meggondolandóvá teszi egy jobb videokártya vagy cpu beszerzésést részben az olcsóbb alaplapon megspórolt összegből. Egy RAID-es ABIT rendszer felára 5 ezer forint felett van, ha a közeljövőben nem tervezi valaki a sebesség és/ vagy adatbiztonság nyújtotta lehetőségek kihasználását, akkor érdemes ezt az összeget is megtakarítani. Érdekes a piacot befolyásoló színfolt lehet az ASUS egyik jó árakat – és 3 éves garanciát – nyújtó kisker képviselete, amely többek között a már nem gyártott P3B-F (OEM) készleteit árusítja ki 20 ezres nettó áron; kínálja szinte egyedülálló módon itthon az ASUS alaplapokhoz csatlakoztatható iPanel-t és az i815E/ EP chipsettel készült CUSL2 valamint CUSL2-C lapokat is közel nagyker áron.

Processzorok

Január elején a két nagy rivális új olcsó gépekbe szánt termékekkel jelentkezett, a korábbi lassabb változatok árát pedig érzékelhetően csökkentette. Ez a hatás már a héten éreztető volt itthon is, így a kifejezetten tuningbarát 566-os és 633-as Celeron 20-22 ezer nettó áron is elérhető néhány helyen, a 700as Celeron pedig 25 körül van. Az AMD procik a héten drasztikusabb árcsökkenésen mentek keresztül, a 650-es Duron már 16 ezer körül, a 800as pedig 25-26 ezer forintért elvihető. A nagyobb cache-sel "szerelt" Thunderbird-ök ára is számottevően csökkent, a 850es változat 35 ezer alá, a 950es 40 ezer alá süllyedhet a következő héten!

Memória

Az elemzők legnagyobb meglepetésére a memória árak nem emelkednek, sőt lassan mintha tovább csökkennének. Kis szerencsével a márkátlan 128/133as modulokat 15 ezer alatt megkaphatjuk. Ami várható: remélhetőleg itthon is csökkenni fog a 256 megás modulok kinti valóságtól erősen elrugaszkodott 30 ezer feletti ára, talán 25 ezer alá is (1-2 nagykerben már édes valóság :) ) A márkás moduloknál kb. 20% többletre érdemes számítani, amely esetenként hosszabb 2-3 éves garanciaidővel párosul.

Winchesterek

Az ősszel tapasztalható jelentős emelkedés után ezen a területen is csökkenés várható, jellemző hogy a gyártók szinte az összes IDE-s modelljüket ATA100-as kivitelben szállítják (kérdés hogy ez mekkora sebességnövekedést jelent, ha jelent...) A 15-30 giga közötti árkülönbözet nem több 20%-nál, így kis (5-7 ezer forintos) többletráfordítással akár kétszer akkora modellt is vásárolhatunk. Ha nem jelentősen drágább, érdemes olyan helyen/ olyat vásárolni, melyre az eladó több éves garanciát vállal. A jóval nagyobb átviteli sebességet és kisebb elérési időt "felvonultató" 7200-as fordulatszámú sorozatok árai (különösen a Quantumnál) kezdenek közelíteni az olcsóbb, immár csak 4400-at pörgő szupercsendes LD sorozat áraihoz.

Videokártyák

Az nVidia MX chipsettel szerelt kártyáinak ára jelentősen csökkent, 30 nettó alatt már 16 megás ASUS és Leadtek is elérhető, várható hogy a 32 megás változatok is hasonló sorsra jutnak. A "noname" 16 megás MX-es kártya 25 ezer alatt van. A kíváló képminőségéről és mérsékelt teljesítményéről híres Matrox G450 alapmodellje 20-22 körül már megvehető, a jóval gyorsabb 16 ill. 32 mega DDR memóriával szerelt kártyák azonban több mint 40-80%-kal drágábbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyunyu #9
    Ha valaki megmondja hol lehet "tobbeves garival" vinyot venni, annak orulnek.

    Ugyanis mindenki a nagykerekre akarja kenni, mondvan az nem ad tobbet 1 evnel.

    Nekem meg kene 1 IBM, 3 ev std garival...
  • Anee #3
    ja de a radeon sd egy hónap alatt 20ezret esett
  • kowajano #1
    reméljük marad igy