Berta Sándor

Elavultnak érzi a jelszavakat az amerikai idősek többsége

A legfontosabb érv az volt, hogy az azonosítók használata túl bonyolult.

A HYPR kiberbiztonsági cég legújabb felmérése alapján a több mint 60 éves amerikai állampolgárok 54 százaléka elavultnak tartotta a jelszavakat, mint számítógépes biztonsági intézkedéseket, az ujjlenyomatokon és az arcfelismerésen alapuló, valamint más megoldásokat viszont vonzónak nevezte. Az indoklás az volt, hogy azok kevésbé bonyolultak és jobb azonosítási lehetőséget kínálnak.

A HYPR elemzői által megkérdezett 60 és 90 év közötti amerikai állampolgárok szinte kivétel nélkül mindannyian honlapokon vagy alkalmazásokon keresztül különböző pénzügyi és egészségügyi szolgáltatásokhoz férnek hozzá, s a folyamat során alkalmaznak jelszavakat.

Az elkészített tanulmány szerzői szerint az időseknek a jelszavak gyakran nehezen megjegyezhetők, ráadásul túl sokszor kell módosítani azokat. A válaszolók közül néhányan azt hitték, hogy ha egy bejelentkezés jelszó nélkül valósul meg, akkor a folyamat teljes mértékben biztonsági intézkedések nélkül zajlik le.

Az idősek a jelszómenedzsereket sem tartottak nagyon hasznos programoknak. A többségük azt mondta, hogy az ilyen szoftverek használata még bonyolultabbá tette a számukra a bejelentkezési folyamatot. A felhasználók nagy része szeretett volna többet tudni a jelszavak nélküli bejelentkezési eljárásokról. A HYPR szakemberei közölték, hogy fontos, hogy az idősebb generációk tagjait minél hamarabb megismertessék az új biztonsági lehetőségekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #3
    Nem elavultság ez ha nem inkább ellustulás. Az emberek nagyon elvannak már kényelmsedve ha már egy 3 mondatos választ kell írni inkább nem írnak semmit :-) És ennél hosszabbat végig sem olvasnak :-). Biometrikusban az a jó ami nem csak az új lenyomatra reagál ha nem lehet kódot is beírni. mert ha elvágja az ember azt az úját akkor cseszheti :-) Bár a kóddal meg az a baj hogy úgy is elfelejtik. A Gmail elfejtett jelszava is egy szopatás alap beállításokkal ha az ember nem nem akar mindenféle személyes adatott rendelkezésére bocsátani a googllinak.
  • kvp #2
    A biometrikus adat csak felhasznaloi nevnek jo, mert fix es nem modosithato. Minden esetben kell hozza valamilyen token, ami a tenyleges kulcs. Ez lehet egy fizikai token vagy egy jelszotaroloban levo kulcs. Mivel az utobbit a cikk szerint nem szeretik, ezert marad a fizikai token, ami lehet egy usb kulcs, ujjlemyomatolvasoval vagy ilyen pl. az uj magyar szemelyi igazolvany, ha aktivalva van benne a digitalis alairas lehetosege.

    Az ujjlenyomatolvasos usb kulcs azert elonyos, mert az ujj leolvasasa az csak a felhasznaloi nev beirasat helyettesiti, majd ennek hatasara a keszulek kitolti a nevet, alairja a bejelentkezesi kerelmet es mar kesz is vagyunk. Csak a kulcsra kell vigyazni, hogy ne ferjenek hozza masok fizikailag.

    Telefonba epitve valojaban sima jelszokezelot hasznalnak, csak az ujjlenyomat miatt ez el van rejtve eloluk es persze onnantol a telefon szoftverenek a biztonsagi szintjen mulik, hogy ki fer hozza a belepesi adatokhoz. Nagyon egyszeru, kozepesen biztonsagos, ugyanakkor megbizhatoan mukodik.

    A ceg termeke amit megprobalnak eladni, ugyancsak egy sima telefonos jelszokezelot hasznal, csak ezt meg kiegesziti egy SMS-es koddal, amit a program a hatterben ker es dolgoz fel, tovabba biometrikus adattal lehet elinditani es felhasznalot valasztani. Csak addig biztonsagos, amig a szoftver hibatlan es a telefon tiszta, de a legtobb embernek ez boven eleg.
  • Csaba161 #1
    Aha, és ha feltörik az ujjlenyomatát vagy pláne az íriszmintázatát, akkor hogy cseréli le azt?????????