Berta Sándor

Kiberbiztonság - óvatlan az emberek kétharmada

Háromból kettő felhasználó általában figyelmen kívül hagyja a biztonsági hibákat és adatszivárgásokat.

A Carnegie Mellon Egyetem Biztonsági és Adatvédelmi Intézetének (CyLab) munkatársai a tanulmányukban arra voltak kíváncsiak, hogy miként reagálnak az internetezők a biztonsági hiányosságokkal, valamint az adatlopásokkal és -szivárgásokkal kapcsolatos hírekre. Amint kiderült, háromból kettő személy egyáltalán nem foglalkozik ezen anyagokkal és nem is változtat a gyakorlatán, például nem változtatja meg a jelszavait egy ilyen esemény ismertté válása után.

A szakemberek hozzátették, hogy az különösen aggodalomra ad okot, hogy ha a felhasználók módosítják is a jelszavaikat, az alkalmazott új megoldások nagyon hasonlítanak a régiekre. Szintén gyakori, hogy az internetezők több oldalon ugyanazt a jelszót használják, de azt mégis csak az érintett helyeken változtatják meg.

Az anyag elkészítéséhez a kutatók összesen 249 személy otthoni számítógépéről gyűjtöttek információkat. 63-an rendelkeztek egy fiókkal egy olyan doménnél, amely 2017 és 2018 között legalább egy adatszivárgást jelentett, de mégis csak 21-es módosították a jelszavukat. Hat embernek pedig több mint három hónapra volt szüksége bármilyen reakcióra és a jelszó megváltoztatásához. A jelszavukat lecserélők egyharmada erősebb biztonsági kódot keresett, míg a többség egy gyengébb jelszóra váltott.

A szakértők úgy összegezték a tapasztalataikat, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mitől erős egy jelszó. Ezért automatikusan erős azonosítókat készítő jelszómenedzserek alkalmazását ajánlották a felhasználóknak. Arra ugyanakkor márciusban a Yorki Egyetem munkatársai mutattak rá, hogy a jelszómenedzserek sem mindig biztonságosak és különböző személyek vagy csoportok egyes esetekben Brute Force támadások elkövetésével megszerezhetik a szoftverekben tárolt információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!