Gyurkity Péter

Nem változott a legnagyobb telefongyártók rangsora Európában

Az első három mögé viszont egy gyorsan felemelkedő kínai rivális zárkózott fel.

Az első negyedévre vonatkozóan az elmúlt hetekben már több piaci felmérést olvashattunk, ebből pedig egy nagyjából változatlan globális rangsor bontakozott ki, hiszen az új koronavírus igazán csak márciustól éreztette hatását a nyugati piacokon. Most a Canalys tette közzé az öreg kontinenssel kapcsolatos számait, amelyben egy nagyobb érdekességet találunk.

A piackutató cég rövid bejegyzésben hívta fel a figyelmet a friss munka megjelenésére, amelyben a nyugat-európai régióra, illetve az öt legnagyobb ország számaira koncentrálnak. Eszerint az első három hónapban a sorrend maradt változatlan, legalábbis ami az első hármat illeti, itt tehát továbbra is a Samsung vezeti a listát, megelőzve az Apple és a Huawei eredményét. Kissé meglepő ugyanakkor, hogy mindhárom nagy gyártó kénytelen volt csökkenésről beszámolni (illetve azt tudomásul venni), hiszen a forgalom 8 és 40 százalék közötti mértékben csökkent az előző év hasonló időszakához képest, mögéjük viszont egy olyan kínai gyártó zárkózott fel, amely egyetlen év alatt nagyot repült.

A Xiaomi ugyanis a maga részéről már egy 79 százalékos növekedésnek örülhetett, vagyis ők csaknem megduplázták az egy évvel korábbi forgalmukat, legalábbis a nyugat-európai piacon. Ezzel a negyedik helyre jöttek előre, tehát valóban nincs igazán nagy szükségük az amerikai régióra, ahonnan még mindig hiányoznak – ez pedig a kínai szereplőkkel kapcsolatos negatív hangulat miatt egyelőre nem is fog megváltozni. Az ötödik helyen a finn illetőségű HMD Global található, amely szintén csökkenést volt kénytelen elszenvedni, bár esetükben ez nem sokat változtatott az összképen, hiszen Nyugat-Európában a telefonpiac alig 2 százalékát birtokolták, vagyis nem igazán rúgtak labdába a nagyok mellett. A pontos rangsor persze nem minden országban ennek megfelelő, Spanyolországban és Olaszországban például az Oppo volt az ötödik helyen, az Apple pedig a negyedik helyre szorult vissza – arról nem is beszélve, hogy előbbi államban már a Xiaomi volt az első.

Ami az 5G-telefonok versenyét illeti, ez a szegmens még globális szinten is új területnek számít. A Samsung egyes dél-koreai források szerint továbbra is az első, ők az általuk leszállított 8,3 millió készülékkel a piac egyharmadát kaparintották meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!