Gyurkity Péter

Sokkal kevesebb telefon készül áprilisban

Mind a Samsung, mind pedig az Apple nagyot esik, ősszel jöhet a helyreállás.

Azt az új koronavírus terjedése kapcsán eddig is jól tudtuk, hogy a telefonpiac (és a globális gazdaság) is nagyon megszenvedheti a korlátozásokat, valamint azok következményeit. Nemrég arról számoltunk be, hogy nagyot estek a telefoneladások, ezt pedig további nehéz hónapok követhetik, erre számíthatunk legalábbis a Samsung, valamint az Apple háza táján most megjelent hírekből.

A szegmenst vezető dél-koreai gyártó az első körben viszonylag jól megúszta a helyzetet, hiszen a kínai üzemek leállása kevésbé érintette őket. Mostanra azonban több másik ázsiai ország is hasonlóan szigorú intézkedéseket vezetett be, ez pedig a Samsung esetében is hatalmas eséshez vezet, amely a becslések szerint (a tavalyi április számokhoz) képest akár 60 százalékos zuhanást is előidézhet a legyártott készülékek számában, hiszen egy évvel ezelőtt ebben a hónapban még 25 millió példányt szállítottak le, most pedig ez a szám 10 millióra csökkenhet. A cég a Galaxy S20-család felemás fogadtatása ellenére bízik a jó folytatásban, ennek érdekében a Galaxy A-sorozat még több példánya kapja meg az 5G-támogatást, amely az alacsonyabb árakkal együtt reményeik szerint kedvezőbb adatokat produkál majd az elkövetkező hónapokban.


Az Apple várhatóan hasonlóan szerepel majd, legalábbis az április-májusi időszakban, amire a Bloomberg hírügynökség által összegyűjtött elemzői vélemények alapján számíthatunk. Ők ugyanis azt várják, hogy a második naptári negyedévben 36 százalékkal zsugorodnak majd az iPhone-eladások, a helyzet pedig csak valamikor a harmadik negyedévben, tehát az ősz folyamán javulhat, amikor befutnak majd a cég első 5G-fejlesztései. Önmagukban nem is ezen új típusok, hanem a javuló globális helyzet, a piac lassú magára találása fordítja majd meg a trendet, bár ehhez nyilván arra is szükség lesz, hogy a vírus ne térjen vissza nagyobb mértékben, ami még nagyobbat üthet a gazdaságon és a vásárlók pénztárcáján.

Itt persze az éppen most bemutatott új iPhone SE is segíthet, amely kedvezőbb árával és tűrhető hardverével sokak szívét meghódíthatja, bár nyilván nem ez fogja majd megváltani a világot, hanem az új csúcskategóriás jövevények, amelyekből állítólag egyszerre 4 rajtol majd el az őszi hónapokban, immár univerzális jelleggel OLED-panelekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!