Berta Sándor

A Marketplace miatt támadhatja a Facebookot az EU

Kiterjesztette a közösségi platform elleni versenyhatósági vizsgálatát az Európai Bizottság.

A Financial Times értesülései alapján a testület kérdőíveket küldött ki az online apróhirdetési piac szereplőinek. A szervezet arra kíváncsi, hogy az érintett vállalkozások tapasztalták-e az elmúlt években azt, hogy a Facebook visszaélt a területen a meghatározó pozíciójával és lehetetlenné tette-e a Marketplace szolgáltatásával a piaci versenyt vagy sem. Amennyiben a gyanú beigazolódik, akkor az EU már nyáron eljárást indíthat az óriáscég ellen. Azonban a dátum nincs rögzítve, így a lépésre akár később is sor kerülhet.

A Marketplace nevű online piactér globálisan 2016 óta, míg Magyarországon 2017 augusztusától érhető el és a segítségével a közösségi oldal használói egyszerűen tudnak különböző árucikkeket vásárolni vagy eladni a saját dolgaikat. A szolgáltatás használatához - és az elérhető termékek böngészéséhez - elegendő a Facebook mobilalkalmazásában megjelenő vásárlás ikonra kattintani.

Az Európai Bizottság vizsgálni akarja továbbá, hogy a Facebook jogosulatlan és tisztességtelen előnyhöz jut-e a piaci versenyben azáltal, hogy hozzáférhet a felhasználók és ezzel párhuzamosan a különböző vállalatok adataihoz. A testület eddig három kérdőívet küldött a társaság vetélytársainak.

A Facebook szóvivője visszautasított minden vádat és hangsúlyozta, hogy a piaci versenyre vonatkozó szabályok betartása fontos pont a számukra a szolgáltatásaik és a termékeik kifejlesztése során. Jelezte ugyanakkor, hogy készek megválaszolni az Európai Bizottság részéről felmerülő összes kérdést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)