Gyurkity Péter

Nagyot estek a telefoneladások

Az okostelefonok soha nem zuhantak ekkorát, a helyzet azonban egyelőre nem javul.

A koronavírus terjedése kapcsán várható volt, hogy hamarosan igencsak negatív hírek jelennek meg a különböző hordozható kütyük szegmensében, hiszen ez legalább annyira érinti ezt a területet, mint a többi, nem alapvető szükségletet kielégítő, kiszolgáló piacot. Most befutott az első felmérés, ennek alapján pedig máris negatív rekordot döntöttünk, pedig ez még nem is az aktuális helyzetet tükrözi.

A Strategy Analytics tette közzé a múlt héten saját számait, amelyek azt mutatják, hogy februárban (az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest) 39 százalékkal estek a szállítások, ennek következtében pedig globális szinten 99 millió helyett alig 62 millió készüléket szórtak ki a különböző gyártók. Erre még soha nem volt példa, az okostelefonok területén korábban nem láttunk ekkora zuhanást, bár itt (tekintettel arra, hogy a felmérésben a februári időszakot vették alapul) szinte kizárólag az ázsiai régió visszaesése, a kereslet bezuhanása, valamint több gyártósor ideiglenes leállítása, annak hatása szerepel a negatív számokban. Kína a jelek szerint lassan magára talál, a gyártás korábbi üteme és a normálisnak mondható kereslet hamarosan visszatérhet, eközben viszont Európa és Észak-Amerika kerül egyre rosszabb helyzetbe, ami az itteni vásárlói igények alapos csökkenését eredményezik.

Emiatt a trend gyors megfordulására nem számíthatunk, annál is inkább, mert egyre több fejlett országban jelzik előre, hogy a második és harmadik negyedévben nagyon csúnya gazdasági visszaesés jön, ami érthető, hiszen egyre több üzemet állítanak le és munkahelyet zárnak be, ami igencsak kellemetlenül érinti az ottani dolgozókat, ez pedig nyilván továbbgyűrűzik a gazdaságban, amit a kormányok most gyors fiskális intézkedésekkel igyekeznek ellensúlyozni. Valószínűleg nem túl vigasztaló a Samsung számára, hogy a listát továbbra is ők vezetik, őket az Apple, a Xiaomi, a Huawei, az Oppo, illetve a Vivo követte a sorban, legalábbis februárban, miközben az Apple újra kinyitotta összes (42) üzletét Kínában, ami szintén jól jelzi a helyzet ottani változását.

Meglátjuk, miként alakulnak majd a márciusi számok, könnyen lehet azonban, hogy ennél jóval komolyabb problémákkal kell majd szembenéznünk, mire ezen adatok befutnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    Mindenkepp fontosak az ilyen hirek, de hosszutavon egyaltalan nem mervado. Altalaban az eladasok gazdasagi okok miatt szoktak valtozni, ami most egyaltalan nem igaz, es precedens se nagyon van ra. A gazdasagon, es a telefonos iparagon kivulallo miatt okok miatt tortenik, es mihelyst a kivulallo ok megszunik, elvben akar folytatodhat minden mint a valsag elott.

    Szoval majd ha a leallasok veget ernek, akkor lesz kerdes hogy mi tortenik majd hosszabb tavon.
    MInden folytatodik mint elotte ahogy az emberek visszamennek a boltokba? Vagy a sok elvesztett allas miatt lejtmenetbe kerul a gazdasag? Vagy felporognek a vasarlasok ahogy az emberek megnyugodnak, es probaljak bepotolni ami kimaradt?