Berta Sándor

Windows 10 - kikapcsolható a telemetriai adatok gyűjtése

Azonban a lépés nem mindegyik változat esetében tehető meg.

A bajor adatvédelmi biztos által vezetett szakértői csoport azt vizsgálta, hogy a Windows 10 operációs rendszerben kikapcsolható-e a telemetriai adatok gyűjtése. Nos, a nyilvánosságra hozott jelentés alapján a funkció valóban deaktiválható, de ez kizárólag laboratóriumi körülmények között és az Enterprise, illetve az Education verzió esetében sikerült.

A vizsgálat még tavaly decemberben zajlott és részt vett benne a Microsoft több mint tíz munkatársa is. A tanulmányozott operációs rendszer a Windows 10 1909-es kiadása volt. Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy a szoftvert a redmondi konszern a biztosított információk és eszközök segítségével úgy konfigurálta, hogy a biztonságos telemetriaszint volt beállítva. Ez a szint biztosította azt, hogy a Windows 10 egyetlen telemetriai adatot sem küldött el a Microsoftnak és csak kriptográfiai kódokat hívott le az óriáscég szervereiről. A kulcsokra az operációs rendszer biztonságos működése miatt volt szükség. Ugyan ezt a funkciót is ki lehetett volna kapcsolni, de az nem lett volna ajánlatos.

A tapasztalatok szerint a telemetriai információk továbbítása az Enterprise változat mellett az Education verzió esetében is teljesen kikapcsolható, míg a Professional kiadásnál csak korlátozható. A német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) a SiSyPHuS Win10 nevű kutatási projekt keretében szintén a Microsoft termékeinek adatküldési szokásait vizsgálja. Hasonló programot indított az Európai Unió is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #22
    Namost ezeket a telemetriai adatokat az internet szolgáltatók is pontosan tudják. Az sem kapcsolható ki, mondjuk egy mobiltelónál (sem), hogy tudni lehessen róla, hogy melyik cellához kapcsolódik.
    Ezen kívül más telemetriai adat meg hogyan lenne egy PC-n vagy laptopon? Azaz a szolgáltatónk tudhatja, azon nem vagyunk kiakadva, de ha az op. rendszer gyártónk tudja meg azon meg ki vagyunk! :D
    Ne kössetek GPS-t windows-ra, ha nem akarjátok, hogy M$ tudja hol vagytok. G$$gle úgy is tudni fogja az androidos mobilból, amit nagyságrendekkel több ember hord magával, mint win10-es cuccot. ;-)
    Egyszerű fingreszelés ez...
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2020.04.16. 10:34:48
  • Yagami #21
    Egy szóval sem állítottam, hogy nem az. De nem mindenki Linux-buzi, és nem is akar az lenni. Ettől még nem feltétlenül kretén hülye valaki.
  • dyra #20
    Erről beszélek. Ezért használ sokmindenki Windows-t PC-n. Nektek bármi lemegy a torkotokon.
  • Sequoyah #19
    Miutan az elso ervedrol kiderult hogy egy ordas nagy hazugsag, ne is akarj tobb "ervet" mondani:D


    UI: Most latom hogy a masodik is...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.02.07. 22:30:47
  • dyra #18
    Feleslegesen mondanám az érveimet mivel hülye vagy hozzá nem értenéd. Ezt abból vontam le, hogy egy olyan rendszert védesz amiről amúgy a bajor adatvédelmi biztos által vezetett szakértői csoport állapította meg, hogy kb lehetetlen kikapcsolni a telemetriai adatok elküldését pl a home verziók esetében. De gondolom ők is idióták. Mi a tökömért küld bármilyen adatot bárhova? Komolyan és ilyen idióták mint te ezt a védhetetlen dolgot is kimagyarázzátok. Sebaj, használd nyugodtan. Gondolom neked otthon is enterprise van.
  • Sequoyah #17
    A stilusod alapjan nem te vagy a zseni:D Ugy latom te nem tudod hasznalni a rendszert, mindenki mas pedig teljesen jol elvan vele.

    Ha csak neked van problemad, valoszinuleg veled van baj, nem a vilag osszes tobbi felhasznalojaval...
  • dyra #16
    Ami szar az szar. Szépítgetheted.
  • dyra #15
    Rakas szar. A Windows 10 pedig különösen szar. Nem baj ha hülye vagy más rendszerek használatához. Neked ez jó van.
  • Sequoyah #14
    Csupan 20 evvel vagy lemaradva:D 2001-ben, a Windows XP valoban nem szamitott biztonsagosnak, de mai modern Windows-ok mar biztonsagosnak szamitanak.

    Persze ezt a szakertok mondjak, nem random facebookozok, szoval lehet nem tudsz rola...
  • Yagami #13
    Manapság már tényleg csak a kretén hülyék hallatják a hangjukat a fórumokon. Nekik ez így van jól, nekünk kevésbé.
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2020.02.07. 13:06:39