Berta Sándor

Androidos készülékek - a Google mellett három kereső lesz alternatíva

A szolgáltatásokat üzemeltető vállalatok fizettek a lehetőségért.

2020. március elsejétől az Európai Unióban az Androidot futtató okostelefonok és táblagépek esetében a felhasználók a Google keresője mellett más szolgáltatást is alkalmazhatnak. A webes cég így akarja a gyakorlatba átültetni az Európai Bizottság egyik követelményét. A Google keresőjén kívül három további ajánlat közül lehet választani. A fejlesztőcégek egy aukció keretében versenyeztek, majd fizettek a lehetőségért. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mennyibe került egy-egy hely. Az aukció részletei a Choice Screen oldalon tekinthetők meg.

Magyarországon a három alternatív kereső a DuckDuckGo, az Info.com és a PrivacyWall lett, míg Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Liechtensteinben, Luxemburgban, Portugáliában, Spanyolországban és Görögországban a DuckDuckGo és az Info.com mellé a Qwant, Csehországban és Szlovákiában a Seznam, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Finnországban a Yandex, Nagy-Britanniában pedig a Bing került be. Az új rendszer negyedévig érvényes, július elsejétől változhat.

Az Androidot futtató okostelefonokat és táblagépeket használók figyelmét tavaly április óta hívják fel arra, hogy más keresőt vagy böngészőt is telepíthetnek a készülékeikre. Paul Gennai, a Google termékmenedzsment-igazgatója 2019 áprilisában jelentette be, hogy hamarosan elérhetővé teszik a böngészőválasztást az Androidon. A rendszer megmutatja a feltelepített keresőt és böngészőt, míg a többi alternatíva (a keresőknél például a Qwant, a DuckDuck Go, az Ecosia és Seznam, illetve a böngészőknél többek között a Firefox, a Microsoft Edge, az Opera és a Puffin) szintén látható. A felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy akár több programot, illetve szolgáltatást is installáljanak az eszközükre. Az Ecosia bojkottálta a Google aukcióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Három amerikai.

    Kellene még oda a yandex és a baidu.
  • dyra #1
    Mostanra a Googlenak sikerült elérnie, hogy már többszőr ad értelmes találatot a DuckDuckGo. RÍákeresel egy termék tesztre. A Google dobálja a webshopok ajánlatait. AHol pistikák mindenre 5 csillagot adnak amit megvesznek. Pl tesztek keresésében a DuckDuckGo mérföldeket ver a Googlera.