Berta Sándor

Álfiókok milliárdjait záratta be a Facebook

A konszern nyilvánosságra hozta az átláthatósági jelentését.

Guy Rosen, a Facebook alelnöke rámutatott, hogy az idén eddig körülbelül 5,4 milliárd álfiókot zárattak be, az első hat hónapban 3,2 milliárdot, míg az utolsó negyedévben 1,7 milliárdot. A korábbi hat hónaphoz képest április és szeptember között kis mértékben nőtt az álfiókok száma a platform rendszerében, ugyanakkor szinte az összes ilyen profilt sikerült még azelőtt felfedezni, hogy aktiválhatták volna azokat. A legújabb becslések alapján a jelenlegi 2,45 milliárd profil körülbelül öt százaléka lehet álfiók.

Kiderült az is, hogy a közösségi oldalon és az Instagramon az elmúlt hat hónapban sikerült előlépést elérni többek között a terrorizmussal, a gyűlölettel, az öngyilkossággal, a gyermekmolesztálásokkal és a drogokkal kapcsolatos bejegyzések elleni harcban. Összesen 18,5 millió ilyen sértő és jogellenes tartalmat távolítottak el a közösségi oldalról. Tavaly ez a szám 13 millió volt. Az előrelépés egyébként elsősorban a javított tartalomfelismerésnek köszönhető, így sikerült például a gyűlöletbeszédek 80 százalékát automatikusan törölni (az első negyedévben ez az arány 68 százalék volt), azonban az óriáscég elismerte, hogy az alkalmazott technológiák még nem tökéletesek. Ezért a vállalat további komoly összegeket fektet be e megoldások fejlesztésébe, hogy azok még jobbak legyenek.

Az átláthatósági jelentésben az is szerepel, hogy a kormányzati információkérések száma jelentős mértékben emelkedett. Az idei esztendő első felében 16 százalékkal több ilyen megkeresésre került sor, mint tavaly és a szám elérte a 128 617-et. A kikérések jelentős része, közel 51 000, az Amerikai Egyesült Államok hatóságaitól érkezett, de szintén sok megkeresés volt Indiából, Nagy-Britanniából, Németországból és Franciaországból.

Guy Rosen tavaly májusban azt közölte, hogy 2017 októbere és 2018 márciusa között közel 1,3 milliárd álprofilt távolítottak el, azok 98 százalékát mindössze néhány perccel a létrehozásuk után, így azokat a felhasználók nem is láthatták. Februárban Aaron Greenspan, Mark Zuckerberg korábbi egyetemi osztálytársa azt állította, hogy a közösségi platformon regisztrált fiókok legalább 50 százaléka álfiók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #3
    Mee too#

    Régebben talán nem kellett telefonszám hozzá, hogy azonositsanak mint egy hatóság, ma már egyre kevésbé lehet szabad az ember.
  • Tinman #1
    Benne vagyok az 5%-ba.