Berta Sándor

Elárulják a felhasználói adatokat az okoségők

A hálózatba kötött világítótestek komoly fenyegetést jelentenek.

A Texasi Egyetem kutatói megállapították, hogy az okoségők, amelyeket éppúgy integrálni lehet az otthoni hálózatokba, mint minden más dolgok internete eszközt, olyan komoly biztonsági hibákat vonultatnak fel, amelyeket a bűnözők könnyen kihasználhatnak. Számos modell infra funkcióján keresztül például hozzá lehet férni a felhasználók adataihoz, szövegeihez és digitális fotóihoz. Murtuza Jadliwala professzor, a Texasi Egyetem Számítástechnikai Kutatólaboratóriumának biztonsági, adatvédelmi, bizalmi és etikai kérdésekért felelős igazgatója kijelentette, hogy az okoségőket egyszerűen egy további számítógépnek kell tekinteni. A dolgok internete készülékek egyre elterjedtebbek, ezáltal pedig egyre érdekesebbek a bűnözők számára.

A szakember hozzátette, hogy a helyzetet súlyosbítja, hogy az infrakapcsolatok nagyon egyszerűen manipulálhatók és bizonyos okoségők központi interfész nélkül kapcsolódnak az otthoni hálózatokhoz. Emiatt a bűnözők akár adatokat is ellophatnak vagy más, a hálózattal összekötött dolgok internete eszközökbe törhetnek be, illetve kikémlelhetik azokat. A felhasználók ráadásul ebből semmit sem észlelnek. A megoldást az jelentheti, ha az emberek kizárólag olyan okoségőket vásárolnak, amelyek egy központi interfészen keresztül kapcsolódnak az otthoni hálózatokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #8
  Akkor lehet majd startup megcsinálja közösségi finanszírozásból, opensource-ban:)
 • kvp #7
  Igazabol van. Mar 1994-ben volt ilyen szoftver es mukodott. (windows 3.l alatt, sound blaster szoftverrel, persze csak angolul) Uzletileg nem erdek ilyet gyartani.
 • defiant9 #6
  "A tapskapcsolonak az a baja hogy csak egy funkciot tud kezelni "
  Technikailag megoldották/engedélyezték hogy a google assistant is működik internet nélkül is, csak persze a tech. cégek abban látnak értéket ha mindent kielemezhetnek a saját szervereiken, de idővel szerintem lesz olyan consumer okos HUB(egyszer talán az ISP wifi routere is futtathatja) ami LAN-on belül is elvezérel mindent akár hang alapon is.
 • kvp #5
  Ez pont a vezetekes okosotthon analog elektronikas megvalositasa. Igazi retro technologia. Hatranya a sok kabel, ami meg a vezetekes digotalishoz kepest is sok. Foleg ha az a lepcsohazkapcsolas az ajtotol a franciaagy mindket oldalan levo ejjeliszekrenyig elmegy, a redony meg az ablakelletti kapcsolotol ket vagy harom helye. Sima, egyszeru kapcsolasok, csak sok vezetek.

  Ennel egy fokkal jobb a riasztokabeles digitalis rendszer, az csak 3-4 vezetek (tap, fold, adatbusz) es lehet egyszeru, olcso mikrovezerloket hasznalni. Mind a kettohoz erteni kell vagy egy mernokot kell megfizetni kell aki megtervezi.

  A modern okosotthon rendszereket ezzel szemben csak megveszi az ember, berakja es mukodik. Konnyen ossze lehet parositani a vezerlo es vezerelt eszkozoket, sot ezt barki kulonosebb vegzettseg nelkul meg tudja tenni, akar a haz elott allo betorok is. Na pont itt van a gond...

  ps: A tapskapcsolonak az a baja hogy csak egy funkciot tud kezelni azt is hallotavolsagban ami tobb szoba vagy vekony falak eseten 1 ala megy. Es akkor ennek modern megfelelojerol, a tv vagy radio adasra is reagalo okoshangszorokrol meg nem is beszeltunk.
 • kvp #3
  Megvan az elonye bizonyos szituaciokban. Pl. az, hogy a szoba vilagitasa fel es lekapcsolhato tobb pontrol is. Tehat a haloszobaba bemenve az ajto mellett felkapcsolhato a lampa, esetleg az ejjeliszekrenyen levo is, majd lefekveskor az agybol kikpcsolhato mindketto. Normal esetben (pl. nallam) az az eljaras, hogy bekapcsolom a nagy lampat, odamegyek az agyhoz, bekapcsolom a kislampat az ejjeliszekrenyen, odamegyek az ajtohoz, kikapcsolom a nagylampat, behuzom a fuggonyt, majd lefekves utan kikapcsolom a kislampat. Ehhez kepest az egeszet meg lehetne oldani ugy, hogy az ajtoban allva bekapcsolom a kislampat es elinditom a motoros fuggonybehuzot, majd lefekveskor az agybol kikapcsolom a kislampat. Reggel pedig az ebreszto a csipogas melle meg elhuzza a fuggonyt is es ha kint tul sotet van, akkor felkapcsolja a nagylampat is.

  Tehat elonye van egy otthon automatizacios rendszernek, csak sajnos a megfizetheto es a biztonsagos az ket kulon kategoria. Es akkor meg ott van, hogy ha nem akar az ember mindenbe wifi-t vagy egyeb radios adovevot rakni, akkor minden elemhez vagy az adatkabelt is ki kell huzni vagy a nagyfeszes halozatra kell raultetni a jelet. Mindketto draga. A radios megoldasoknal pedig nem igazan vannak megfelelo titkositasi szinttel rendelkezo keszulekek, de ha lennenek is, azok telepitese eleg bonyolult lenne a kriptografiai eljarasok miatt. (alairokulcs generalasa, telepitese, regisztacioja, stb.) Az arukrol nem is beszelve. Egy arduino szintu mikrovezerlo akar 2-3 percig is gondolkozna egy digitalis alairason, ami ahhoz kell, hogy reagaljon a villany felkapcsolas jelre. Minden egobe meg nem lehet mobiltelefon szintu elektronikat rakni, mert az draga. (a vezetekes pont ezt oljda meg, ott lehet butabb a vezerlo, mert nem kell annyira titkositani, a dedikalt adatvezetekes pedig meg olcsobb, mert nem kell jelatalakito aramkor is, a power over ethernet-es pedig meg egyszeru is, de valamiert csak olyan irodakban terjedt el ahol van flood wiring a padloban, a falakban es az almennyezetben)
 • Schwarz #2
  Én meg alapvetően frászt kapok ezektől a marhaságoktól. Nekem nem törik le az ujjam, ha egy nyamvadt kapcsolót kell átbillentenem, hogy világítson.
  Egyébként meg, aki még egy nyomorult izzót is ráköt a zinternetre, meg is érdemli.
 • kvp #1
  Haromfele megoldas terjedt el:
  -a vedelem nelkuli standalone kinai cuccok
  -a felho alapu megoldasok
  -es a kozponti epuletiranyitasra kapcsolodo rendszerek

  Na most az elsot nem kell feltorni, mert nyitott. A masodikat fel lehet torni es egyebkent is kemked az ember utan. A harmadik meg draga es csak irodaepuletekben, meg dragabb luxusvillakban latni.

  Jo es megfizetheto megoldas nem sok van es ahhoz is vagy mernoknek kell lenni vagy meg kell fizetni egy mernokot meg egy rendszergazdat. Nem veletlen, hogy a felhos, kemkedos megoldasok a nepszeruek, mert azokat tudja a hetkoznapi ember megfizetni. Meg a kinai, vedelem nelkuli vackokat. (az ikeaban is csak ilyenek vannak)