Berta Sándor

Amerikai vizsgálatok a Facebook és a Google ellen

Több amerikai tagállam pert indított a Facebook ellen, és várhatóan a Google ellen is sor kerül rá.

Letitia James, New York állam igazságügyi minisztere közölte, hogy a vizsgálatot kétpárti egyetértéssel indítják meg a jövő héten, hogy feltárják, a Facebook csökkentette-e felhasználóinak választási lehetőségeit a verseny elfojtásával, és veszélybe sodorta-e felhasználóinak adatait. A Facebook elleni vizsgálathoz New York mellett eddig csatlakozott Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Nebraska, Ohio, Tennessee és a szövetségi főváros, Washington is. Valamennyi államban azt feltételezik, hogy a Facebook a közösségi média területén meglévő monopol helyzetét felhasználhatta a verseny elfojtására.

Az amerikai szövetségi államok több mint fele tervezi a Google elleni koncentrált eljárás lefolytatását is. A The Washington Post értesülései alapján az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által indítandó versenyjogi vizsgálatok mellett az egyes szövetségi államokban is eljárások kezdődhetnek a Google ellen. Az óriáscég szemére vethetik többek között, hogy túl nagy hatalma van a hirdetési piacon, visszaél a személyes adatokkal, előnyben részesíti a saját szolgáltatásait a keresési eredmények területén, a versenynek ártó felvásárlásokat hajt végre, gyűlöletkeltő üzeneteket terjeszt, továbbá rasszista, illetve konzervatív-ellenes algoritmusokat alkalmaz.

A vizsgálatot Ken Paxton texasi államügyész jelenti be a jövő héten egy médiakonferencián. A szövetségi hatóságoknak nagyobb hatalmuk van, az egyes államokban viszont bizonyos esetekben akár fogyasztóvédelmi vagy más vizsgálatok is indulhatnak. A The Washington Post rámutatott, hogy a közeljövőben több mint 30 szövetségi államban kezdődhet eljárás a Google ellen és azokban - pártállástól függetlenül - a helyi igazságügyi miniszterek is részt vehetnek. A Facebook - amely nemrég egyezett meg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal a hanyag adatkezelés miatt kirótt 5 milliárd dolláros kártérítésben - pénteken nem reagált a tagállami vizsgálatra. A Google együttműködést ígért.

Az amerikai közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a közvélemény egyre inkább kiábrándul a nagy tech-óriásokból és különösen a média-platformjaikból, jóllehet a felhasználásukról nem mond le. A törvényhozók és a szabályzók ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy néhány óriásvállalat uralkodó szerepre tett szert a kereskedelemben és a kommunikációban egyaránt. "A technológiai ipar szélsőséges koncentrációja rossz a fogyasztó számára, és szerintünk rosszat tesz Amerikának is" - fogalmazott egy júniusban tartott kongresszusi meghallgatáson Herbert Slatery, Tennessee főállamügyésze. Hozzátette: ez eltorzítja a piacot, és visszafogja a kutatás-fejlesztést és az innovációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #1
    Ez jo.
    Csak legyen eredmenye is.
    Rugjak oket ugy picsan, hogy elszalljanak.