Berta Sándor

A Sailfish OS orosz változata kerülhet a Huawei táblagépeire

A projektre az orosz népszámlálás miatt kerül sor.

A Reuters számolt be arról, hogy a Huawei 360 000 táblagépére telepíthetik fel a Sailfish OS operációs rendszer orosz nyelvű verzióját, amelynek neve Aurora OS. A program miatt a kínai konszern jelenleg is egyeztetéseket folytat az orosz kormánnyal, elsősorban a Rosztelekom nevű állami távközlési vállalattal. A lépésre egyébként a következő két esztendőben elvégzendő oroszországi népszámlálás miatt kerülhet sor.

A programról név nélkül nyilatkozó forrás azt közölte, hogy ez egy tesztprojekt, amelyet az első lépcsőfoknak tekintenek abban a folyamatban, hogy orosz operációs rendszert telepítsenek a Huawei eszközeire.

Az Aurora OS-t a Rosztelekom fejlesztette tovább a Sailfish OS-ből. Az utóbbit megalkotó finn Jolla az elmúlt években arra összpontosított, hogy értékesítse a termék licenceit, többek között az orosz állami hivatalok számára, majd azok továbbfejlesztették és a szükséges felhasználási célokhoz igazították az alapkiadást. Az Aurora OS az orosz vállalkozások számára készült és nem érhető el a piacon.

Az orosz telekommunikációs minisztérium szóvivője nem kommentálta a hírt, amely egyébként annak tükrében nem meglepő, hogy az orosz kormány már 2016 decemberében a Sailfish OS-t választotta ki azon a pályázaton, amelyen hivatalos mobil operációs rendszert keresett. A Sailfish a Tizent győzte le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #11
  Az oroszoknál a könnyű ipar és az elektronika legendásan szar volt. De más területeken azért nem annyira rosszak.
 • TokraFan #10
  Ez nem így működik. Egy jó OP rendszernek számos dolgot kell tudni. Szaktudás talán van, de pénz az már kevésbé. Nem véletlenül van olyan kevés OS, ma már a nulláról felhozni egy rendszert a nagyok szintjére, irtózatos meló és pénz.

  Aztán ott van az, hogy egy OS-nek -ha a pórnépnek szánják-, felhasználó barátnak kell lennie, amiben az oroszok messze alul maradnak szinte minden területen. Autógyártásban is még mindig le vannak maradva -kivéve azt a néhány kis magán tuning céget-, de szinte minden másban is az van, hogy ha orosz akkor menekülni kell, mert kínszenvedés használni, nem szerethető, nem barátságos egyetlen termékük sem. Fegyvert tudnak gyártani és ennyi. Rombolásban jók.

  Annak idején a 80-as évek végén, amikor egy cégnél szereltünk XT-ket és 286-okat, voltak egyedi tervezésű hardvereink. Néha zötyögött az alkatrészellátás, ilyenkor a kereskedők orosz IC-ket vettek, jó lesz az is címmel. Nos, nem volt jó, ső, k*rva szar volt mindegyik. 10-ből 8 nem működött. Az orosz IC-ket nem mertük forrasztani, kizárólag foglalatba mertük tenni, mert így ha szar volt -és ez volt az általános-, akkor gyorsan lehetett cserélni. de ami működött véletlenül, az is instabil, megbízhatatlan módon. Persze lehet mondani, hogy ennek lassan 40 éve, de a helyzet az, hogy nem sokat fejlődtek. Ennyi erről.
 • ostoros #9
  És mi van a Red star OS-sel? :D
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Red_Star_OS

  Ui.:
  Amíg a magyarok azon merengenek, hogy az oroszoknak van-e vagy nincs OS-e, addig sem tűnik fel nekik, hogy magyar fejlesztésű nem létezik...
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.31. 21:11:02
 • nlght #8
  Hogyne zavarná őket. Hardverben és szoftverben is ahol tudnak ott próbálnak keresztbetenni vagy sajátot kitalálni.
  1. Van egy törvényük 2-3 éve, ami alapján minden külföldi cégnek Oroszországon belül kell tárolni a szervert az adatokkal együtt. Van ilyen ügyfelem, nem volt egyszerű megfelelni nekik, hogy a levelezőszervertől az app szerverig mindenből legyen egy Oroszországon belül is.
  2. Saját oprendszert is fejlesztenek. Pl. Astra Linux az orosz military számára
  3. Saját processzort is fejlesztenek az Intel hardveres backdoorjai miatt. Az Elbrus-8S pl. 8 magos, DDR4 támogatással, de csak 1,5 Ghz órajelen.
 • Ellaberin #7
  Két okból:

  1. Azt alapból az otthoni okos eszközök ökoszisztémájára fejlesztették és nagy a valószínűsége, hogy erős bővítésre szorul még, hogy egy felhasználó barát, goggle app kompatibilis rendszerré kalapálják.

  2. Ami a cikkben is benne van: Ez egy orosz népszámlálás eszköze lesz, azaz egy "cél hardver", amit nem akar kiengedni az orosz a kezéből. A Huaweinek meg kell a bevétel, adja a hardvert, és azt pakol rá, amit a megrendelő kíván. illetve az egyes számú okból, azaz nem biztos, hogy akár még egy tabletet is el tudna vezérelni a jelen állapotában a HongMeng - ez utóbbit nem tudom, csak feltételezem.
 • Ellaberin #6
  A Kaspersky lesz az. De alapvetően azon csodálkozom, hogy putin elvtársat nem zavarja, hogy náluk is a Win küldözgeti az adatokat. Nyilván a biztonságosnak minősített rendszereiken nem az fut, vagy csak eléggé le van korlátozva, ellenőrizve ki és hova telefonál.
  Az viszont, hogy nincsenek jelen a nagy szoftver bizniszben meg nem jelenti azt, hogy nem tudnának OP rendszert írni. Mint ahogy - az emlékeiben rémlik - csináltak is már valamelyik linux disztribből sajátot úgy 10-15 éve, de úgy sok hír nincs róla.
 • Ellaberin #5
  Az biztos :D
 • zola2000 #4
  Miért nem hongmeng os :)
 • gombabácsi #3
  miből gondolod hogy ha valaki hackerként jó, akkor más programozási dologban is?
  nem csak OS, de más programmal kapcsolatban: tudunk olyat, hogy a ruszkik sikeresek benne? egyedül valami víruskereső ugrik be most...
 • NEXUS6 #2
  Úgy tűnik eddig az oroszok máshonnan is letudták nyúlni a júzer adatait. De ez biztos nagy előrelépés lenne nekik! XD