SG.hu

Magyar felhasználók beszélgetéseiből nem készített leiratot a Facebook

Európai felhasználók nem voltak érintettek azon kísérleti projektben, amelynek keretében a Facebook lehallgatott és leiratozott bizonyos beszélgetéseket - szögezte le közleményében a közösségi oldal.

A Facebook elismerte, hogy korábban - állítása szerint a felhasználók engedélyével - lehallgatott a Messenger alkalmazáson keresztül folytatott bizonyos beszélgetéseket, amelyekről mesterséges intelligencia segítségével leiratot is készített. Majd a beszédfelismerési technológia javítása érdekében ezek pontosságát alvállalkozók ellenőrizték, akiknek ehhez meg kellett hallgatniuk az anonimizált felvételeket. A cég jelezte: felhagyott a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket megbízottjaival meghallgattatja. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították át írott szöveggé. A Facebook ezután alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk az anonimizált felvételeket - írták.

"Egyetlen európai uniós felhasználó sem volt érintett" - emelte ki Alex Dziedzan, a vállalat szóvivője a Politico brüsszeli hírportál által ismertetett kommüniké szerint, amelyben azt írták, hogy kizárólag az Egyesült Államokban folytatták a tesztet. Mivel a cég állítása szerint európai felhasználók nem érintettek, így nem valószínű, hogy hivatalos vizsgálatot fog indítani az ügyben a dublini nemzetközi székhelyű vállalat európai adatvédelmi sztenderdjeit ellenőrző ír hatóság. Az amerikai jogszabályok értelmében az internetes platformok készíthetnek hasonló leiratokat, de csak amennyiben ezt nyilvánvalóvá teszik az általános szerződési feltételeikben.


Mark Zuckerberg nem is olyan rég, áprilisban tett hangzatos ígéreteket az adatvédelem szerepének növelésére. Van még hová fejlődni

A Facebook azt közölte, hogy csak olyan felhasználók beszélgetéseit rögzítették, akik ahhoz kifejezetten hozzájárultak, az ugyanakkor nem világos, hogy ők tisztában voltak-e azzal, hogy mit fognak majd kezdeni ezekkel. "A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását - közölte Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila elmondta: a NAIH méltányolja, hogy a Facebook felfüggesztette a hanganyagok elemzését, ugyanakkor írásbeli garanciát várnak a cégtől, hogy nem továbbítja harmadik félnek a beszélgetések hanganyagát. Mivel a Facebook európai központja Írországban van, az ír adatvédelmi hatóság vizsgálja ki az ügyet, és ebben a NAIH is részt fog venni. U gyanakkor ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, a NAIH élni fog a GDPR-ban, az EU adatvédelmi rendeletében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén meg fogja tiltani az adatkezelést, azaz a beszélgetések kiadását - közölte. Péterfalvi Attila jelezte: a magyar hatósághoz még nem érkezett panaszbeadvány az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #5
    persze, mert nem értenek magyarul... :)
  • Macropus Rufus #4
    "Európai felhasználók nem voltak érintettek azon kísérleti projektben, amelynek keretében a Facebook lehallgatott és leiratozott bizonyos beszélgetéseke"
    Szóval csak azért kellene elhinni mert ők azt mondták. Hát ez édes kevés, annak fényében, hogy párszor már kamuztak.
  • kvp #2
    Nem vizsgaltak, kiveve ha az egyik fel amerikai volt es hozzajarult. Minket joreszt azert nem erint mert nincs magyarul tudo szemelyzete a leiratokat keszito cegnek.

    Ettol fuggetlenul ertelmes politikus nem hasznalja a facebookot, csak max pr tevekenysegre. A magan chat-et sem. Meg semmilyen elektronikus eszkozt ha nem akar lebukni.
  • monk00 #1
    Nem igaz ennek a fele sem. Nem az átlag embereket védik. A politikusok félnek hogy a privát szemétségeik kiderülnek. El sem tudjuk képzelni hogy a facebookon milyen beszélgetések bonyolódhatnak le. Meg milyen megegyezések köttetnek így a háttérben, ami ha kiderülne akkor bukna az egész társaság, jobb,és bal, kéz a kézben. Most persze félnek, mert ha rossz kezekbe kerülnek ezek az adatok akkor felhasználhatják ellenük
    Utoljára szerkesztette: monk00, 2019.08.16. 05:53:15