JohnnyCage

Új, az eddigieknél vékonyabb és hajlékonyabb adattároló lemezek

[Register] Az újfajta Thin Disc adathordozó lemezek többek között rendkívüli hajlékonyságukkal hívták fel magukra a figyelmet. A CD-nél ötször vékonyabb lemezek olyan hajlékonyak, hogy akár egy sörösüvegre is ráhajlíthatjuk őket anélkül, hogy károsodnának, vagy eltörnének.

Matthew Leek, a CD-kkel félig-meddig kompatibilis Thin Disc egyik szülőatyja és támogatója szerint az újfajta lemezek előállítási költsége a CD lemezek ugyanilyen költségének a fele. Az új technológia elég ígéretesnek látszik, azonban van néhány negatívuma is.

A lemezt a készítői először a média, a szórakoztatóipar és a kereskedelmi cégek körében szeretnék elterjeszteni, de Leek azon a határozott véleményen van, hogy technológiájuk más szerepekben is meg fogja állni a helyét. Ilyen szerep lehet például egyes biztonsági információk tárolása, stb. Kivételes hajlékonysága miatt ráhajtogathatjuk bármire, ami kezünk ügyébe akad, akár magára a meghajtóra is.

Az új lemez hátrányaként róható fel az, hogy csak speciális átalakítók segítségével érhető el hagyományos CD/DVD lejátszókban való alkalmazhatósága. Ez a tény minden bizonnyal sokat ront majd a lemez megítélésén, és várhatóan sokan emiatt nem fognak átállni erre az új technológiára. A "nyomott" lemezeket gyártó cégeknek ráadásul új gépeket kellene majd a alkalmazniuk az előállításhoz, s ez szintén nem figyelmen kívül hagyandó tény.

Bár a Thin Disc Media társaság olyan új, hogy jelenleg még internetoldaluk sincsen, azért a cég vezetői és dolgozói optimisták a Thin Disc jövőjét illetően. A cég eddig 4.1 millió dolláros tőkét szerzett különböző magánbefektetőktől, valamint a hollywoodi Rainmaker Digital-tól, de a hírek szerint még további 20 millió dollárt próbálnak szerezni, mivel ennyi pénzre lenne szükségük, hogy felépítsék a gyárat, amelyben a lemezeket kezdetben gyártanák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!