Gyurkity Péter

5K-telefonon dolgozik a Sony

Ez a korábbi úttörőket követné a sorban, ismét új rekordot állítva fel.

Hónapokkal ezelőtt merült fel először, hogy a Sony Mobile hamarosan piacra dobná az Xperia 2 okostelefont, amely több területen is előrelépést jelentene a közvetlen elődhöz (Xperia 1) képest. Most újabb részletek bukkantak fel, amelyek a kijelző, valamint a várható hivatalos név kapcsán módosítják a rendelkezésre álló képet.

A külső forrás által megszellőztetett hír szerint a cég viszonylag rövid időn belül az Xperia 1R néven mutatja majd be az új fejlesztést, amely a világon elsőként futhat be 5K-érintőképernyővel. A némileg kisebb, ezúttal 6,1 hüvelykes panel nem az első, amely ilyen rekordot állítana fel, hiszen korábban (még 2015-ben) a japán gyártó az Xperia Z5 révén mutatott be 4K-telefont, ezt pedig most februárban éppen az Xperia 1 követte, a maga 4K HDR OLED-paneljével. A telefon egyelőre csak a J8220 modellszám alatt jelenik meg a beszámolóban, 21:9-es képaránnyal, valamint az említett 5K, vagyis 5040 x 2160 pixel felbontással, ami ezzel nyilván jelentős előrelépést jelentene, legalábbis a pixelszám terén.

A fenti számok alapján a pixelsűrűség immár 899 ppi lenne, ami jól jelzi az eltérés méretét, hiszen az Xperia 1 esetében ez 643 ppi, miközben a virtuális valóság terén vitézkedő a HTC Vive Pro 615 ppi-t mutathat csak fel. Kicsit túlzásnak tűnhet a nagy ugrás, viszont a VR (és az AR) terén bőven kínálkoznak új lehetőségek, a japán cég valószínűleg többek között ezt akarja kiaknázni, mégpedig a Snapdragon 855 (esetleg a vadonatúj 855 Plus) által nyújtott kiemelkedő teljesítményre építve. Az 5G integrált támogatása ezen chipek esetében még nincs jelen, viszont áthidaló megoldással ezt is a listához adhatják, miközben a memória mérete 6 vagy 8 GB, a tároló kapacitása pedig 128 vagy 256 GB lenne. A korábbi pletykák alapján az akkumulátor 3200 mAh-s lenne, ami picit vékonynak tűnik.

A bemutatóra jó eséllyel a szeptember eleji IFA alatt kerítenek majd sort, maga a rajt október folyamán valósulna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!