Gyurkity Péter

Az iPhone-használók fele nem ismeri készülékét

Egy felmérés borzasztó adatokat közölt, sokan hiszik azt, hogy már 5G-telefonjuk van.

Meglehetősen érdekes (és egyben elszomorító) felmérés jelent meg a napokban egy, a felújított (sok esetben javított) okostelefonok forgalmazására fókuszáló amerikai portálon. Ebből megtudjuk, hogy a felhasználók jó része nincs tisztában készüléke pontos típusával, valamint annak főbb jellemzőivel.

A cég saját oldalán közzétett felmérésből kiderül például, hogy bár a valamilyen Galaxy-zászlóshajót birtokló vásárlók nagy hányada (nagyjából 70 százaléka) ismeri a telefon pontos típusát, a legtöbb iPhone viszonylatában ez már csak 50 százalék körül, illetve ez alatt van. Az iPhone 8 esetében például a válaszadók mindössze 45 százaléka tudta megnevezni a hivatalos típusnevet, míg az iPhone XR kapcsán ez az arány 44 százalék.


Ez már önmagában szomorú, viszont megjegyzik, hogy a résztvevők durván egyharmada vélte úgy, hogy már 5G-telefont birtokol, ami viszont eleve lehetetlen, hiszen az ötödik generációs mobiltechnológiát támogató készülékek aránya idén még mindössze 1 százalék alatti. A tengerentúlon az AT&T hálózatát használó iPhone-osok csaknem fele, 47 százaléka van meggyőződve erről, amiben viszont a szolgáltató is ludas, hiszen a 4G LTE-Advanced technológiára épülő hálózatnak az 5G Evolution nevet adták – ami viszont jól mutatja, hogy a tisztelt vásárlókkal szinte mindent meg lehet etetni.

Az Apple ráadásul 2020-ig nem dob piacra 5G-kompatibilis megoldást, ez azonban nem nagyon zavarta a válaszadókat – más kérdés, hogy ebben a tekintetben a másik oldalon sem állunk nagyon jól, hiszen 48 százalék vélte úgy, hogy Samsung-telefonja már szintén támogatja az új szabványt. Eközben azonban az egyéb jellemzőkön is igyekeztek végigfutni, így kiderült, hogy a Galaxy S7, S8 és S9 típusok tulajdonosainak csak 40 százaléka tudja, hogy a vezetéknélküli töltés lehetősége rendelkezésre áll, viszont miközben az iPhone X, XR, illetve XS esetében a vízálló burkolatról 50 százalék tudott, az NFC támogatását alig 14 százalék jelezte helyesen – ez arra utal, hogy a burkolat a széles tömegek számára jóval fontosabb szempont, mint az érintésnélküli fizetés opciója.

Az anyagból megtudjuk azt is, hogy az amerikai felhasználók fele váltott új telefonra az elmúlt 1 év során, ezek egyharmada azért, mert előző telefonja tönkrement, további 26 százalék pedig egyszerűen gyorsabb típusra vágyott. 68 százalék nem észlelt semmilyen különbséget a vadonatúj és felújított (refurbished) példányok között, bár a válaszadók alig 6 százaléka ismerte el, hogy felújított példányt használ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tinman #46
  Milyen IT rendszerünk? Az ő rendszerük, az ő problémájuk, az ő segítségkérésük. Elkeveredtél. Persze megszoktam, apple user jellemző. Már amennyire usernek lehet hívni valakit, akinek annyiból áll egy okostelefon, hogy a FB-on vergődik, közben meg nem képes egy képről másolatot készíteni.
 • Kojiro #45
  Ez pont ma találtam egy fórumon, sztem épp ide illik:

  "i am an android user, but i also work with embedded system and microcontrollers and straight facts here does not include one more point software to hardware intergration.
  samsung one ui + customization + android source has only around 75-80% hardware intergration
  while the iphone xr has close to 95% hardware/software integration
  just calling things as they are.
  ios has more control over the iphone xr compared to android os having control over the s10 hardware. as much as the s10 obviously having superior hardware compared to the xr, the os is the limitation.
  all android OS's are not that well optimizesd, iOS is perfected. Also, Android apps run on Java, iOS run on Objective C and Swift.
  I think Android NDK is in C++, however 95% of the apps and services don't use it.
  indeed, on iphone you pay more for the software! but there are more authistics people who blame apple for their products b’cause they can’t but it"
 • Sequoyah #44
  Egy 50-100 ezres telefonon eppen a hardverral van a baj, nem az OS-sel ami fut rajta. Gyenge kijelzo, gyenge kamera...
 • M2 #43
  "Érdekes olvasni még mindig ezt a szánalmas iphone android dolgot..."

  Majd beleszállsz ezerrel...
 • StoneCold7 #42
  Érdekes olvasni még mindig ezt a szánalmas iphone android dolgot...
  Mikor az átlag ahsználók kaik telót vesznek mi a francot csinálnak rajta? fotó, játék, zene, net, üzengetés... Ennyi.
  Erre aztán nagyon kell 200+ ezres iphone vagy android...
  De legalább androidból van választék jóval ez az ár alatt, tökéletesen lagg mentesen és ugyanúgy futnak a játékok full maxon... A net meg az insta meg pláne fut.

  Vagy én nem tudom mire vonatkozik ez a rejtélyes android laggol dolog, de a piacon kábé évek óta nem létezik ilyen odáig, hogy egy telefon fele annyiba kerül, mint egy ios es. Az alatt meg telejsen mindegy, mert összehasonlíthatatlan a kettő annyira nem egy kategória.

  Maximum ha andorid meg lagg meg buggok meg ilyesmik, akkor lehet valami huszadrangú noname kínai telefonról lehet szó, ami megint nem összehasonlítható.

  De ha a top 4-5 andoridos telefongyártók telefonjaikat hasonlítjuk össze nagyjából azonos kategóriában akkor rohadtul nagy ferdítések vannak.

  De megnézném egy ios pl. mire képes forintba 50-100 ezer forintos hardver körül, mármint hogy a piacon annyiba kerül, nem 200-300+ ezerbe...

  Utoljára szerkesztette: StoneCold7, 2019.07.11. 15:03:40
 • Sequoyah #41
  Nem igazan vallas ez, hanem annal sokkal altalanosabb jelenseg. Mindig is voltak rajongok. Az ember alapveto pszichologiajanak a resze, hogy szereti az identitasat kotni valamihez.
  Tipikus pelda a sportolok es sportcsapatok iranti rajongas, vagy a zenekarok iranti rajongas, ami a rajongok identitasanak a reszeve valik. Az o posztereikkel van tele a fal stb... Oket sem tamadod le, hogy hulyeseg a Manchester Unitednek szurkolni, mert a Realnak jobbak a statisztikai.
  Vagy vannak a BMW vagy Ferrari rajongok, akkor is ezt a markat imadjak, ha a BMW fel ev utan lerobban, a Ferrarinal meg gyorsabb a Lamborghini.

  Az Apple/Android mint marka iranti rajongasban sincs semmi uj...
 • Bruce_Willis #40
  Ezt mindenki tudja. Akár azért mert a saját hardvereire kell optimalizálni, akár azért mert az apple programozói jobbak ebben, a tényeken nem változtat; az ios-nek nem kell erőmű a laggmemtes működéshez. Ennek ellenére mindig a specifikáció az ellenérv, ami engem hidegen hagy.
  Akár az autóknál, ott is megtapasztaltam már hogy egy felsőkategóriás luxusautó nagyobb lóerővel, nyomatékkal, érezhetően gyengébb volt mint egy szerényebb adatokkal rendelkező sportautó.
  Hiába a számok ha nem párosul hozzá az élmény. A specifikáció csak csábítás, csak a hencegőknek való.
  Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.07.10. 15:53:26
 • M2 #39
  Na jó, az utóbbi időkben legyen már csak fél- egy év, mert sokat behoztak a lemaradásukból.
 • zola2000 #38
  Nem jár évekkel előbbre.
 • zola2000 #37
  Ez szerintem az optimalizáció miatt is van. Az iost és rá az appokat kb ötféle hardverre kell megírni, míg az Androidra egy teljesen általános kódot kell írni, ami fut snapdragontól elkezdve kirinen át intel atomig mindenen, Android 4től Android 9ig.

  Lásd még konzolok: ps3/x360 512 mega rám, aztán gta5/dragons dogma/skyrim fut rajtuk ... vagy switch Mobil hardver és amikor megjelent a fejlesztők szerint gyenge mai játékokhoz, két évvel és 40 millió géppel később már hellblade/witcher 3 fut rajta.