Berta Sándor

YouTube - nem jók az algoritmusok a gyerekvideók szűrésében

A Google kénytelen lesz embereket is bevonni a felvételek megvizsgálására.

A YouTube algoritmusok segítségével dönti el, hogy melyik anyag jeleníthető meg gyerekek számára és melyik nem, azonban bebizonyosodott, hogy a megoldás közel sem tökéletes. A közelmúltban számos olyan tartalom is átment a rostán és ezzel elérhetővé vált a YouTube Kids alkalmazás kínálatában, amely nem igazán a gyermekeknek szólt. Ezek között voltak például összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos videók, amelyekben azt taglalták, hogy a Föld lapos, hogy a Holdra szállásról szóló felvétel hamisítvány és a bolygónkat valójában hüllő-ember hibridek uralják. A mesterséges intelligencia számára ezen anyagok szűrése még megoldhatatlan feladat.

Akadtak olyan tartalmak is, amelyek káromkodásokat tartalmaztak, pedig a program lényege pont az lett volna, hogy ilyen videók soha ne kerüljenek a gyermekek elé és a szülők biztonságban csemetéik kezébe adhassák kütyüjüket. Így az a döntés született, hogy a szoftverek mellett emberek is alkalmazni fognak a jövőben és az egyes esetekben ők mondják majd ki mindig a végső szót.

Bár a YouTube Kids alkalmazás 2015 óta elérhető, eddig nem igazán voltak panaszok vagy negatív visszajelzések a felvételekkel kapcsolatban, habár a problémára korábban már a Business Insider is rávilágított. A YouTube algoritmusai egyre szigorodnak: a cég februárban jelezte, hogy jelölni fogja az állami sajtó anyagait, s fel akar lépni az állami befolyás növekedése és az álhírek elterjedése ellen. Susan Wojcicki, a YouTube első embere szerint új munkatársakat kell felvenniük és tovább kell fejleszteni a használt ellenőrzőrendszereket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ezt igazabol white list alapon, kozossegi szervezesben lett volna erdemes osszehozni, azaz a szulok javasolhassanak a gyerekek szamara nezheto tartalmakat. Ami eleg szavazatot kap a megadott kategoriakra, az valoszinuleg nezheto. A hamis account-okat pedig a javaslatokat tevo szulok ellenorzott regisztraciojaval lehetne joreszt kiszurni. Persze ide is kellhet moderacio, de sokkal kevesebb. A szoftverek csak eloszuresre jok, azaz azt mar az elbiralok (szulok majd moderatorok) se kapjak meg ami egyertelmuen kiesik.
  • zola2000 #2
    Igen, a Föld lapos, hogy a Holdra szállásról szóló felvétel hamisítvány és a bolygónkat valójában hüllő-ember hibridek uralják, ne akarják eltitkolni a gyerekek elől az igazságot!
  • Kissssss0 #1
    "A Google kénytelen lesz embereket is bevonni a felvételek megvizsgálására."

    úr isten micsoda katasztrófa...