22
 • Macropus Rufus
  #22
  "Ha az összes kínai találmány eltűnne,nagyot szopnánk! Nem kellene lenézni őket ennyire! "
  én nem arról beszéltem, hogy 500 éve mit fejlesztettek. Akkor még volt agyuk az új 5letek kitalálásához (papír, porcelán stb..) Bár eléggé nehéz elhinni, hogy akkor zsenik voltak most meg nem. Nem lennék meglepve, ha az akkori találmányaikat is lopták valahonnét, de nekik volt jobb a marketingjük. Tehát mára letűnt (ha volt egyáltalán) az a Kína ami még tudott kitalálni dolgokat.
  Tudod a kínaiaknak még ahhoz sem volt technológiájuk, hogy a golyós tollba való golyót legyártsák. Tehát a betétek azok mint kínaiak voltak, csak a golyó bele német. Ennyit tudnak. Vélhetően azért mert az összes többi un. találmányuk lopáson alapszik, ezt meg nem tudták ellopni. Pontosabban a gyártó sort. A kész termékből meg képtelen voltak visszafejtéssel eljutni a gyártás megoldásáig.

  A mai világban meg egyáltalán nincs olyan kínai cucc ami ne egy lopás eredménye lenne. Ez akár a mobil is lehet. Az autó. Ja igen: annyira sötétek, hogy még a kocsik logóját sem képesek maguk megalkotni, 90%-ban egy már létező logót használnak. Erről is volt egy egészen jó cikk. Az autógyártók perelnének is, csak hát Kína egy fekete zóna a nemzetközi jogban. Ezzel élnek vissza. Nagy az arcuk. De mint látható egy google szorítás és ki vannak csinálva a telefonos cégeik. Annyi elég, hogy a Motorola nem engedi a gsm szabadalmakat használni és már is minden fajta mobil hálózaton üzemelő beépített eszköz mehet a levesbe.

  https://index.hu/tech/2017/01/10/kina_megfejtette_a_golyostoll_titkat/

 • ostoros
  #21
  ". Japán, Korea stb.)"
  Ezek az országok UGYANÚGY lopták és lopják a mai napig a nyugati technológiát, ugyanúgy dotálták államilag a cégeiket mint Kína, csak azok ott szövetségesek, meg kicsik, ezért nekik az amcsik mindig elnézték a dolgot, Kína meg nem szövetséges és nem is kicsi.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.28. 19:15:28
 • Munkas
  #20
  Kínai gazdaság úgy működik, hogy az ország középső régióiban a szerencsétlen csórók szó szerint pár marék rizsért güriznek napi 12-14 órát. És amit ott megtermelnek, azt a Kommunista Párt „átcsoportosítja” a part menti fejlett régiókba, és abból épül a kínai gazdaság. Mint a ruszkiknál a ’20-’30-as években, mikor a falvakban milliók haltak éhen a munkásosztály felemelkedése érdekében.
  Aztán a pénzzel elmennek nyugatra befektetőket keresni. A követelmény meg az, hogy csak az mehet kínai piacra, aki helyben termel. Erre a fejlett cégek felhúzzák ott a gyárakat, betanítják az embereket, akiket aztán a párt tovább küld a gyár Kínai megfelelőjébe, vagy annak fejlesztő cégébe. És mindjárt ott hasznosulnak a munkamódszerek és a nyugati tervek. Mindent átvesznek (ellopnak), hasonló lesz a hatékonyságuk, mint a korábbi partnereiknek. Csakhogy a párt ezt a gyárakat tovább dotálja, így a nyugatiak versenyhátrányba kerülnek. És nem csak Kínában, hanem külföldön is, sőt még a saját országukban is. Ez a kínai terjeszkedés lényege.
  Trump is arra rágott be, hogy az amerikai innovációkon alapuló és amerikai szervezési és munkamódszerekkel gyártott termékeket adják el Amerikának kiszorítva a piacról saját gyáraikat.
  Nem kell az amerikai barátságot szidni, ők nagyon jól együtt tudnak működni az ottani barátaikkal (ld. Japán, Korea stb.), csak épp a kínaiak élnek vissza a barátsággal, mivel folyamatosan arra játszanak, hogy válhatnak a saját partnereik minél jobb konurrenciájává. Ezért kapták most ezt a figyelmeztetést.
  Ez nem a Huaweiről szól. Ők nem saját erőből voltak jók, hanem a párt dotációja miatt, és a cég így magszerzett erejét sem csak brand-re fordították, hanem arra amire a párt utasítást adott nekik.
  Aki volt már Kínában az érti, hogy ott kb. az megy, mint nálunk 50 éve. Vannak látszólag önálló cégek, de minden a Kínai Kommunista Párté.
 • kvp
  #19
  "Dél Korea annyira lesz az USA nagy gyártókapacitása, mint Németország. Hamarabb fogják az összes gyártósort a Balkánra hozni.."

  Jelenleg mar az. Amit nem kinaban gyartanak, azt jellemzoen Del Koreaban vagy Tajvanon. Nem nagyon maradt gyartokapacitas az USA teruleten.

  "Mier kinai akku gyartoval szerzödik pl a BMW es miert szeretnek a gyartast Nemetorszagba hozni? Mert nincs technologiai konkurenste az adott kinai technologianak."

  Van. A Tesla altal hasznalt japan aksik. Viszont azt ertelemszeruen nem adjak a japanok a konkurens gyartoknak. A Tesla egyik alapitojat (a knowhow-val egyutt) viszont elvittek a kinaiak az SF Motors-on keresztul, ami egy kinai tozsdei ceg tulajdonaban van, aminek a partnere a legnagyobb kinai allami autogyar. Igy kisse kerulouton, de ugy nez ki sikerult megszerezniuk a kinaiaknak, a japan technologiat.

  Egyebkent az ARM jelenleg egy japan befektetocsoport tulajdonaban van, de eladtak egy reszet arab befektetoknek. Szerintem ha eleg penzt kapnak erte, akkor eladjak gond nelkul a maradekot a kinai allamnak is. Onnantol meg a kinai allam donthetne el, hogy ki is gyart arm-os procit es ki nem. (gondolom csak a delkkoreaiak es az Apple nem kapna licenszet) Plusz ott van a kvazi 'sajat' architekturajuk is, ami az idok soran nyiltta es ingyenesse valt MIPS architekturara epul. (elvileg 2019 Q1-ota tenyleg ingyenes)
 • muerte2
  #18
  Azert annak olvass kicsit utanna, hogy Huawei miota fejleszti a sajat processzoraiit.
  Igen, azok egy szersze ARM technologiara epül, pont mint mas gyartoknal.
  Mint Munkas-nak mar emlitettem, mar reg nem a masolasrol szol a dolog. Mier kinai akku gyartoval szerzödik pl a BMW es miert szeretnek a gyartast Nemetorszagba hozni? Mert nincs technologiai konkurenste az adott kinai technologianak. Ez csak egy pelda.
  Nem szabad tul bescülni USA erelyek, mert legalabb annyira függenek Kinatol mint forditva.

 • muerte2
  #17
  Amit leirsz az kb 10 eve nem allja meg a helyet, nagyon el vagy tevedve.
  A kinaikaknak olyan sajat fejlesztesei vannak, hogy a nyugat idönkent csak bamul.
  Az hogy a fejlesztesek egy resze olyan megoldasokra epül amik mar letezett valamilyen formaban, hat ilyen a vilag, a "nyugati" cegek sem csinaljak mashogy.
  Fejlesztik a sajat processzoraikat, akkumulatoraikat es azok vezerleset, micro led technologiajukat es igen csiszolgatjak a mar letezö megoldasokat. Mit csinal az Apple, Samsung, vagy akarmelyik ismert Brand?
  A megfingatassal meg nagyon vigyaznek, mert Kina megbenithatna a vilag processzorgyartasat ugy ahogy van. Hogy ez nekik fajna, nyilvan, de ellentetben a Ny-i vilaggal nagyon fejfajas nelkül bealdoznanak par millio lakost, maradna meg eleg.
  Trump- ekat meg kb elkergetne a tomeg.
 • hypno
  #16
  Lehet hogy én látom rosszul, de a Huawei csak reszli ebben a meccsben.
  Nyilván látványos, amint betartanak nekik, de itt egy átfogó kereskedelmi háború folyik, ahol nem a mobil telefon vagy az 5G a legkomolyabb tétel.

  Az meg úgy globálisan elég nagy nyereség, ha a világ államai rájönnek, hogy mit is jelent az USA barátsága és meddig tart.
 • ostoros
  #15
  Ez olyan dolog, amiről szeretnénk, ha így lenne..
 • ostoros
  #14
  Ha azt nézzük, hogyan kezdték a ruszkik a 20. századot, életkörülmények, ipar, ilyesmi, azért elég sokat léptek előre, ezt ne felejtsük el.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #13
  Dél Korea annyira lesz az USA nagy gyártókapacitása, mint Németország. Hamarabb fogják az összes gyártósort a Balkánra hozni..
 • barret
  #12
  " De az alap 5let nélkül semmihez nem tudnak hozzá szólni." Ha az összes kínai találmány eltűnne,nagyot szopnánk! Nem kellene lenézni őket ennyire!
 • Macropus Rufus
  #11
  ha csak annyi lenne, hogy leállítják pl. a ritka fém exportot akkor ezt már pedzegetnék.
  Vélhetően Kína sokkal többet veszítene mint amennyit nyerne egy ilyen húzással.
  Továbbá Kínának igazából nincs saját találmánya. Újításai rengeteg van. De pl. pont a Huawei a legjobb példa: egy darab kínai fejlesztés nincs benne. Semmi. Nulla zéró.
  És kb. ez jellemző mindegyik kínai termékre. Ők nagyon jól másolnak. Aztán azt tovább fejlesztik. De az alap 5let nélkül semmihez nem tudnak hozzá szólni. Tehát azzal, hogy ha a befektetőket elkergetik egy hibás intézkedéssel, akkor ők onnan nem fognak tudni tovább fejlődni. A meglévőt csiszolgatják, de új fejlesztés nem lesz. (lásd IronSky hasonló jelenetét a számítógéppel: a meglévőt fejlesztették tovább. "Es ist ein computer" :D :D Nincs kitől lopni.)
  Továbbá a gazdaságuk is egy [email protected] Nem rég került napirendre, hogy a kínaiak nem gyengén kozmetikázzák a gazdasági mutatókat. Soha nem volt nálunk 10% feletti gazdasági növekedés. Valami 4-6 között volt. Ami most már 5 alatt van...
  És akkor itt van még az egy főre eső gdp ami kb. fele a magyar gdp/fő-nek. Az eu-s átlag több mint 3x akkora mit a kínaiaké. Szóval ha bezárnak akkor ott vége is a gazdaságuknak. Van ott több mint 1 milliárd teljesen csóró ember. A lakosság elenyészően kis része él kb. úgy mint te vagy én, a többiek nem számítanak. Ez utóbbi több mint 1000millió ember. Ennyit tud Kína.
  Szerintem Kína semmi komolyat nem fog lépni. Azt is feltételezem, hogy a szankció sem lesz tartós. Ez egy olyan tud, hogy értsd helyzet. Egy üzenet volt a többi kínai gyártónak, hogy nagyon meg lehet fingatni titeket, ha akarunk.
  Nem lesz ebből semmi komoly.
 • Munkas
  #10
  Kína eddig is a gazdsági fölényre ment, csak az a baj, hogy náluk az innováció a lopáson alapul, a gazdaság meg az ezen alapuló exporton. És ezt kaszálja most el Trump. Lehet fejlődni meg önállósodni a többiek kárára (a Szovjetunió is ezt tolta 50 évig), de a fejlett viág nélkül ez nem fog menni.
 • kvp
  #9
  Igazabol most ket nagyobb kerdes maradt: Fellep-e a kinai kormany a ceg vedelmeben azaz visszavag-e pl. a ritkafoldfemek kivitelenek tilalmaval. Ez biztositana, hogy ha a Huawei nem kap chipeket, akkor az amerikaiak ne is gyarthassanak egyet sem. Aztan innen lehetne targyalni.

  A kinai allamnak viszont ez egy nagyon fontos jelzes, hogy ha nem akarnak megbenulni, akkor teljes mertekben fuggetleniteni kell magukat az amerikaiaktol. Marpedig ha ez valamikor sikerul, akkor biztosan bedontik az USA gazdasagat, mert mar nem fuggenek tole. Ez mellekesen lehetoseget nyitna arra is, hogy kicsit kiterjesszek a gazdasagi es katonai ovezetuket Azsiaban.

  ps: Del Korea biztosan nem fog pattogni, csak az amerikai jelenletnek koszonhetik, hogy meg se az eszakiak, se a kinaiak, se a japanok nem 'szabaditottak fel' oket... Arrol nem beszelve, hogy az amerikai gazdasag egyetlen alternativ gyartokapacitas forrasat jelentik ha Kina tenyleg bekemenyit.
 • lamer the true
  #8
  Szerintem képesek lehetnek egy működő rendszer összehozására, de az a legvalószínűbb, hogy előbb beledöglenek ebbe.
  A cégre sorozatos brutális csapások érkeztek, emiatt egész egyszerűen egy időre kiütötték őket.
  Márpedig mondjuk fél év kiesés halálos egy ilyen cégnek.

  Ettől függetlenül jó tanulság ez mindenkinek.
 • zola2000
  #7
  Nem is feltétlenül kell a párt szavára gondolni ha jönnek pl xiaomi telefonok is Huawei OSel, szerintem ők is úgy fognak gondolkodni hogy "mi lesz ha ők lesznek a következők"

  Sőt akár a koreai Tizen és webOS vonal is megerősödhet mert mi van ha a koreai kormány veszik össze USÁval valamin, hiába szövetséges

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  manapság a japán médiaiparra is rászálltak a valamelyest megkerülhetetlen amerikai platformholderek pl keresettek rá hogy Sony california censorship, steam censorship deviantart censorship ... bár emiatt jön fel a japán pixiv-dlsite vonal nyugatról is oké eléggé olyan témákba mennek bele a japánok ami nyugaton tabu, de a cenzúra manapság erősödött fel
 • Mat666
  #6
  Kínán kivűl szívni fognak nem ők lennének az elsők akiknek bele törik a bicskájuk az Adroidoba.
 • ostoros
  #5
  A samu is mesterségesen lett felerősítve a Koreai kormány által. Igaz, nem mostanában történt, de nem véletlenül lett olyan cég, hogy hajótól a mobilig mindent gyártanak. Lejtett feléjük a lejtő rendesen. Márt csak azért is, mert hasonlóan a NSZK-NDK esetéhez itt is meg kellett mutatni a világnak, hogy mennyivel jobb trendszer a kapitalizmus, ezért gőzerővel tolták az állami pénzt az iparosításba, mert a határon túl ott volt a kommunista mumus.
  Tehát politikai okai vannak elsősorban annak, hogy a samu, és még pár másik cég akkora óriássá nőtte ki magát.
  Ma már persze nincs szükségük a segítségre.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.26. 18:46:51
 • bunny
  #4
  Jól látod, kínai kormányzati lépésekket itt azért komolyabb szintre is lehet emelni az OS témát, mert a samunál korea kvázi demokatikus országként piaci versenyben volt, itt viszont ha kínai kommunista párt azt mondja, na elvtársak mostantól az apple és android mocskos kém és az országba NEM lehet ilyen telefont használni, akkor egy több milliárdos piac kilép az amcsi függőségből és csak azon kurvajól ellavíroz a H.
  Aztán ott van pont az említett ARM esete, ki gondolta volna, hogy az intel mellett labdába lehet rúgni? És nem hogy labda, de az intel nincs a pályán.
  Alapvetően ha a H kinyalja a fejlesztők seggét és könnyen portolhatóvá teszi az appokat és bepénzeli a nagy neveket ... most őszintén a mobilhasználók 90%-a kb. ugyanazt a 10-15 appot használja max, ha azok zökkenőmentesen megvannak ... a többi saláta. És mögötte ott lesz a P30pro kategóriás telefon csak nem a mostani 300 hanem 150.000-res áron ... hát én lehet inkább azt veszek, mint 300-ért egy androidos telefont szarabb képességekkel.
  Én úgy látom nagyon lábonlőheti magát ezzel az USA, mert olyan kényszerhelyzetet teremtett, hogy minden mindegy alapon a kínai fél akár robbanthatja is a piacot. Pénze megvan hozzá, és ott tényleg az van, amit a párt mond, nincs még a piaci verseny látszatára sem szükség. All in.

  Mi kívülállók meg reménykedjünk, hogy a farokméregetés megmarad piaci fronton, mert ha előkerülnek a rakéták akkor gyorsan súlytalan lesz minden jelenleg fontos dolog az életünkben, amikor megjelenik a gombafelhő Paks felett.
 • zola2000
  #3
  Fura, magyar oldalon valahányszor szóba kerül az os, mindenki a néven van kiakadva, de ha a youtubeon keresek rá hogy hongmeng, senki sem akad ki a néven angolul író kommentelők (viszont szerintem is jobb lenne pl egy olyan név hogy Kirin OS)

  Egyébként érdekes lesz, a Samsung bada bukott mert csak pár Samsung telefonon futott (akkor talán még a Samsung sem volt világelső) a tizen meg csak okosTVn-órán fut, ahogy az LG webOS is.

  De most hogy a világ második legnagyobb gyártója (Samsung után apple előtt) fog teljesen ráfeküdni a saját OSre érdekes lehet, hátránya hogy ha kevés az app, kevés lehet a vásárló, ebből a mobilos windows próbálkozás nem tudott kitörni ... talán mert csak az egy Nokia támogatta, de ha több kínai gyártó is támogatja a hongmeng ost (kormányzati nyomásra pl Xiaomi hogy függetlenedjenek Amerikától) akkor lehet esélye.
 • TokraFan
  #2
  "HongMeng OS"

  LOL
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.26. 16:30:00
 • zola2000
  #1
  Érdekes kérdés hogy fog szerepelni, ha aosp kompatibilis lesz, akkor a portolás nem lesz nagy gond a fejlesztőknek, csak pár "Google play services" függőséget kell cserélni, és lesznek rajta appok.

  Ami már nehezebb ügy lehet hogy a Huawei már micro SD kártyát sem használhat, szóval most vagy olyan lesz mint a régi Sony hogy saját kártyával megy csak, vagy nem lesz rajta micro SD (ami amúgy sem divat manapság alsó kategória felett) remélem az ARMel megegyeznek, az nem amerikai hanem japán-brit cég.

  Mindenesetre Google nélkül biztos hogy legalábbis visszaszorulnak "kicsit" arm nélkül meg megszűnnek létezni ... gondolom nem olyan egyszerű hogy csak átállítják a kirint más architektúrára...
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.05.26. 15:22:29