Gyurkity Péter

Továbbra is vezet a tableteknél az Apple

A Huawei azonban itt is feljött a második helyre, jelezve az idők változását.

Az Apple idei újdonságai már február végén kiszivárogtak, azóta azonban a cég hivatalosan is lerántotta a leplet az új iPad mini és iPad Air típusokról, ami a jelek szerint jót tett az eladási adatoknak. Egy friss felmérés szerint megőrizték első helyüket, a dobogón azonban itt is fontos helycserének lehettünk szemtanúi.

A tajvani DigiTimes friss összegzése szerint az első három hónap során világszerte mintegy 37 millió táblát adtak el a különböző gyártók, ami ugyan az előző időszakhoz képest csaknem 13 százalékos csökkenést mutat (ami normálisnak mondható az év elején, hiszen az ünnepi szezon hagyományosan erősebb), az előző év hasonló periódusához viszonyítva azonban már majdnem 14 százalékos növekedés mutatható ki, vagyis itt még nem látható olyan mértékű kipukkadás és csökkenés, mint az okostelefonok globális piacán. Különösen a nagyobb méretű példányok iránt volt erősebb a vásárlói kereslet, de a 7- és 8-hüvelykes változatok is nagyobb számokat produkáltak, itt azonban szintén fontos az egyes gyártók helyzete, hiszen ez is mutatja a trend (és az erőviszonyok) alakulását.

A lap érdekes módon nem közli a pontos számokat, mindössze annyit árultak el, hogy az Apple továbbra is magabiztosan őrzi első helyét. Egyes korábbi felmérésekben a cég által birtokolt hányadot 25-28 százalékosra becsülték, vagyis valahol itt helyezkednek el az iPad-család tagjai, míg a második helyre már itt is a Huawei jött fel, amely ezzel az immár harmadik Samsungot előzte meg – az még nem világos, hogy ez a helycsere mennyiben lesz stabil. A picit gyengélkedő Amazon a negyedik lett, a Microsoft pedig a hatodik helyre visszaszoruló Lenovót előzte most meg, szintén némileg erősebb eredményt felmutatva, jelezve a Surface-táblákban rejlő lehetőséget.

Az év második felében gyengülésre számítanak, amit nyilván a chipfejlesztők is megéreznek majd – a most lezárult időszakban egyébként a Qualcomm végzett a MediaTek előtt, ami nem jelent különösebb meglepetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)