Gyurkity Péter

Mélyponton vannak az okostelefon eladások

Az első három hónapban zsugorodott a piac, mégis tovább erősödött a Huawei, bebiztosítva a második helyet.

A napokban egyszerre két piackutató cég is közzétette saját jelentését az okostelefonok piacának első negyedéves eredményeiről, ezekből pedig nagyjából azonos kép rajzolódik ki. A piac tovább zsugorodik, eközben azonban a jelenlegi második helyezett tovább erősödik, magabiztosan megelőzve a korábban mindig a Samsung mögött végző Apple-t. A jelek szerint a Huawei az amerikai támadások ellenére is megtartotta lendületét.

Az egyes európai jelentések szerint biztonsági kockázatot nem jelentő kínai gyártó immár biztosan áll a dobogó második fokán, ennél azonban talán még fontosabb, hogy a telefonok piaca továbbra is visszaszorulóban van. A Strategy Analytics szerint az első negyedben összesen 330 millió készüléket szállítottak le a különböző gyártók, míg az IDC összegzésében egy 310 milliós végső szám szerepel – előbbi nagyjából 4, utóbbi pedig 6 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. Abban már nagyjából egyetértenek, hogy az első helyen álló Samsung csaknem 72 millió telefonon adott túl, míg a második Huawei 59 millióval követte őket, a harmadik helyre szoruló Apple pedig 36 és 43 millió közötti eredményt ért el – ez utóbbi cég nem teszi közzé saját becslését, ami megnehezíti a pontosabb adatok felvázolását.

Jól látható, hogy a kínai gyártók nyomása egyre erősödik. Itt nemcsak az említett óriás szerepelt jól, hanem a többi jól ismert név is, hiszen a negyedik helyre befutó Xiaomi 25 és 27 millió körüli számot mondhat magáénak, az ötödik Oppo pedig 23-24 millió telefont szállított le (az IDC jelentésében holtversenyben ugyanitt végzett a Vivo, szintén 23 milliós eredménnyel). Könnyen lehet, hogy az Apple hamarosan a dobogóról is leszorul majd, sok múlik majd azonban azon, hogy maga a piac mennyiben tud megújulni a hajlítható és az 5G-t támogató készülékek megjelenésével és elterjedésével, valamint hogy a cég pontosan milyen iPhone okostelefonokat mutat majd be az idei és a jövő évben.

Jellemző, hogy mind a Samsung, mind pedig az Apple veszített korábbi befolyásából, ezen a trenden egyelőre egyik cég sem tudott változtatni – többek között azért, mert ehhez éppen Kínában, valamint Indiában kellene sokkal jobb eredményt elérniük. Ez nem lesz egyszerű úgy, hogy Kínában az idei első negyedévben hat éve, 2013 első negyedéve óta a legkevesebbet, 88 millió okostelefont értékesítettek, három százalékkal kevesebbet a 2018 első negyedévi 90,7 milliónál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #8
  4 db véletlen eszközből 3 db Samsung és nem Huawei!
 • Munkas #7
  Ez inkább csak marketing. A Huawei erre nagyon ráfeküdt, ezért népszerű. Különösen, hogy a kisebb pénzű és árérzékenyebb rétegeket célozza meg, akik hajlandók kompromisszumokat vállani. Az én környezetemben 4 eszközből 3 nem Huawei (kb. 2 Samu, 1 Apple, 1 Huawei és 1 Egyéb).
  Mondjuk nekem épp egy Mate 9 van, amit 3 éve még nagyon ajánlgattak a teszt oldalak, de azóta csalódtam a márkában. Ugyanennyi pénzért kaptam volna ugyanolyan műszaki tartalmat más gyártótól is, amivel hardveresen is kevesebb baj lett volna (2 kijelző, 1 akku és 1 hátlap csere volt eddig az állítólagos csúcsmodellnél) és a rendszer sem adatkopásra lenne optimalizálva, ráadásul EMUI folytonos állítgatást és rátanulást igényel (ha nem csak Facebook és YouTube terminálnak használja az ember, hanem dolgozik is rajta).
  Nokia tényleg jó volt hajdan. Bár hazai népszerűségben akkor is benne volt a komáromi Nokia gyár, ahogy autóból is mindenki Suzukit vett akkoriban az esztergomi gyártás miatt. Valamint hajdan még nem volt közös oprendszer, mint most az Android, így aki nem akart új rendszert megtanulni, az márkahű maradt. Ezért a századvégi pár kitérő után (Sony, Ericsson) jött az 5110, és utána 10 évig tényleg csak különböző Nokiák. Az utolsóhoz még internet előfizetést is vettem :)
 • leeloodallas #6
  Bármilyen preferencia híján, egyszerűen a tapasztalatokra támaszkodva veszünk készüléket 3-4 éve, és "véletlenül" a használatban lévő 4 mobil eszközből 3 Huawei.

  Az okostelefonok előtti időkben Nokia-fan voltam, más készüléket nem is nagyon volt értelme megvenni, annyival jobbak voltak a finn cuccok.

  Mára sajnos az van, hogy mindenféle rajongás nélkül, pusztán racionális érvek alapján a Huawei a legjobb választás.

  Megfizethető, strapabíró telefont kell gyártani. Ennyi a trükkjük.
 • Munkas #5
  Ugyanaz a sztori mint a PCk esetén. A hardver fejlődése elérte azt a szintet, ahol már minimális a javulás. Ma már egy jobb 5 éves telón ugyanúgy fut minden, mint a mai példányokon. A kamerák is gyakorlatilag ugyanolyan jó képeket csinálnak. A kijelzők és érzékelők ugyanazt tudják.
  Persze lehet magyarázni, hogy 100k helyett 200k pontot mutat az antutu, meg F2, helyett F1,8 az optika, meg a super amoled 5%-al kevesebbet fogyaszt stb. De a gyakorlatban az emberek 90% úgyse veszi észre a különbséget.
  Ráadásul a vezető gyártók távolkeletiek. Ők meg hiába szorgosak és hatékonyak, kreativitás híján csak egymást másolják. Minden telefon ugyanúgy néz ki. Minden évben mindegyik ugyanazt találja ki: 4 éve több kamera, 3 éve legyen a hátlap is üvegből, 2 éve noch, tavaly noch helyett felugrós szelfi kamera.
  És akinek nem teszik a távol keleti giccs ízléshez igazított elöl-hátul üveg vékony, csúszós, de nagy üveggyöngynek tűnő telefon akkor, nincs más, várni kell. Hátha jövőre mondjuk a nagyobb akku, és sérülésállóbb kivitel lesz a trendi.
 • Bruce_Willis #4
  Szegény gyártók, mindjárt elmorzsolok egy könnycseppet értük...
  Ha nem évente, kétévente akarnák az embereket lenyúlni hatalmas összegekkel, és 4-5 évre terveznék az avulást, akkor nem koppannának ekkorát.
  Mondjuk az apple készülékei kibírják addig ha a rendszer nem kényszeríti az embert frissítésre.
  Aztán mindenki maga dönti el hogy jó-e neki a 4-5 éves technológia vagy mindig ki van éhezve a legújabbra.
  Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.05.05. 10:27:01
 • csicso82 #3
  Nincs érdemi fejlesztés ami esetleg érdemi az pedig csillagászati áron van.
 • RelakS #2
  Aki meg folyton cserélgeti, hogy legyen mivel villogni, arra szerintem rájött a csuklás a mostani csúcstelefon áraktól
 • dzsagon #1
  Már minden idióta megvette magának.