JohnnyCage

Több, mint száz új alkalmazás Linux alá

A Chilliware száznál is több Linux alkalmazás kiadásával akarja felkavarni a meglehetősen csendes Linux felhaszálói programok vizét. Elsőként négy új alkalmazás kerül az amerikai boltokba a cég bemutatkozásaként, a jövő héten.

Linux felhasználói alkalmazások? Bár jelenleg nem kifejezetten sok ilyen programot lelhetünk fel Linux alá, a Chilliware reméli, fel tudja gyorsítani ezek elterjedését saját, új szoftverei révén. Az alig tíz hónapos múlttal rendelkező, Los Angeles -i szoftvercég valami egészen merész üzleti tervet dolgozott ki: egy szabadforrású operációs rendszert használ fel nem szabadforrású alkalmazásainak kiindulópontjaként. A legtöbb Linux alá fejlesztő cég szervereken futó alkalmazásokra koncentrál, ezzel ellenben a Chilliware az egyéni felhasználók számára készíti szoftvereit.

"Mi vagyunk az egyetlen cég, amely száz százalékig az egyéni felhasználók igényeit tartja szem előtt, Linux programjainak kifejlesztésekor." -mondta Kenneth Eppers a szoftvercég elnöke. "Csak az operációs rendszerünk (a Chilliware saját Linux disztribúciója) fog a GPL (GNU General Public License) szabadlicensze alá tartozni, és lesz ingyenes. Minden más, amit készítünk, pénzbe fog kerülni." -folytatta Eppers. "A szabad forrás jó szolgáltatás, de ha csak ilyen programokat fejlesztesz, nehéz annyi pénzhez jutni, hogy a dolgozóidat kifizesd."

A Chilliware hétfőtől elkezdi a boltokba juttatni első néhány programját. A saját, asztali gépekbe szánt Linux verzióján kívül egy Nexxus nevű kapcsolat menedzselő, egy Mentor dokumentáció-varázsló, egy IceSculptor kiadványszerkesztő és egy Mohawk Apache nevű szerver konfiguráló programot dob piacra a cég a jövő héten. A programok egyike sem fog 79 dollárnál többe kerülni.


A társaság a kis- és középvállalkozásokat vette célba alkalmazásaival. A kész szoftverek az Office Depot, Office Max, Staples és CompUSA nevű boltokban lesznek beszerezhetőek a jövő héttől. November 15. -től a programok letölthetőek lesznek a cég saját weboldaláról, valamint olyan online bevásárlóközpontokból, mint amilyen a Linuxmall.com és a Buy.com.

Eppers szerint azonban még nincs vége. A jövőben számíthatunk egy -a Microsoft Office szoftveréhez hasonló- komplett irodai programcsomag megjelenésére is Linux alá, melyet a cég 117 programozója készít majd, és amely nem a StarOffice nyílttá tett forrására fog alapulni, hanem teljesen saját lesz. Eppers a jövő év elejére várja a programcsomag megjelenését.

"Fontolóra vettük böngésző és egyéb netes, valamint kliens-szerver alkalmazások elkészítését is. Egyedül a jövő évben 16 új program megjelenésére számítunk. A szoftvereinkhez non-stop technikai támogatást is nyújtani fogunk." - mondta Eppers. Ez egy elég összetett cél még a Microsoft vagy az Oracle-höz hasonló nagy cégeknek is, de Eppers bízik a sikerben.
A Chilliware azt szeretné elkészíteni a Linuxhoz, amit a Microsoft kínál a Windowshoz, ennek ellenére a Eppers nem tekinti ellenségnek a szoftveróriást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!