Berta Sándor

Titkolózott a Google - mikrofont is tartalmaz a Nest Guard


A Nest Secure biztonsági rendszeren keresztül a felhasználók immár akár a Google Asszisztensével is kommunikálhatnak. Mindez egyszerre meglepő és félelmet keltő, ugyanis a Google korábban elfelejtette megemlíteni, hogy a 2017 óta értékesített Nest Guard nevű készülékekben van mikrofon. A Nest Guard a Nest Secure legfontosabb részegysége és az eset érdekessége, hogy februárban, az akkori leírásban még nem szerepelt, hogy a Nest Guardokban mikrofon is van. Az ügy miatt - jogosan - felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a felhasználók tarthatnak attól, hogy a hálózatba kötött eszközeiken keresztül akár a technológiai cégek, akár a bűnözők vagy a titkosszolgálatok kikémlelhetik őket.

Az ügyet kirobbantó Business Insidernek a Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy a beépített mikrofont sosem gondolták titoknak, azt a technikai adatok között kellett volna feltüntetniük. Ebben a dologban egyértelműen hibáztak. Karissa Bell, a Mashable riportere mindezt úgy kommentálta, hogy nagyon fontos specifikációról lehetett szó, ha sikerült egyszerűen "elfelejteni".

A Google február elején jelentette be, hogy a Google Asszisztens immár a Nest Guardon elérhető lesz. A társaság hangsúlyozta, hogy a beépített mikrofont a Nest alkalmazásán keresztül lehet bekapcsolni, ami azt jelenti, hogy a Nest Guard csak azután rögzít bármit is, ha a felhasználó a funkciót tudatosan aktiválta. Egy felhasználó azt kérdezte a Twitteren, hogy ezek szerint egész idő alatt egy rejtett mikrofont tartalmazó készülék volt a házában. A Nest erre úgy reagált, hogy a mikrofont azért építették be a termékükbe, mert olyan későbbi funkciókra gondoltak, mint a Google Asszisztens.

Korábban a Google az Android Authority oldalnak megerősítette, hogy a Nest Guard modellekben az első pillanattól kezdve megtalálható egy alapból nem bekapcsolt mikrofon. Amennyiben a Google Asszisztens elérhetővé válik, akkor minden érintett eszköztulajdonos kap egy e-mailt a funkció bekapcsolásával kapcsolatos utasításokkal. A vállalat ugyanakkor minden olyan megoldását, amelybe a Google Asszisztens integrálva van, a magánélet védelmének figyelembevételével fejlesztette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Azert ha valakinek volt Brinks Home Seurity tavfelugyeleti elofizetese, az azert minimum vilagos lehetett, hogy ha tudnak vele az operatorok a keszuleken keresztul tavolrol beszelgetni, akkor kell lennie egy mikrofonnak is. Mint ahogy a keszulek tud riasztani hangra is (pl. uvegtores) es riasztas eseten a tavfelugyelet is bele tud hallgatni a keszulek korul torteno esemenyekbe. Ehhez egy hang aktivalt rendszerel kell, ami minimum folyamatos rogzitest jelent. (normal esetben csak elesitett rendszer eseten vagy tavfelugyeleti voip speakerphone modban) Ehhez jon hozza a Google aszisztens, ami a behatolas szenzorral ellentetben akkor figyel amikor a riaszto inaktiv.

    Egyebkent igen, nem irtak bele, de mashogy nehez lett volna megvalositani a fenti funkcionalitast. Az uvegtores detektort irtak is a support forumon, tovabba azt, hogy jelenleg ehhez minden vedendo terbe kellene egy Nest Guard, mert a Detectbe nem raktak mikrofont, csak a Guard-ba. Aki picit is ert hozza az eddig is tudott rola, tenyleg nem titkoltak el.