Berta Sándor

A LinkedInen toboroz kémeket Kína

A közösségi oldal nagyon népszerű az ázsiai állam titkosszolgálatai körében.

William Evanina, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatósága (DNI) alá tartozó Nemzeti Elhárítási és Biztonsági Központ (NCSC) vezetője kijelentette, hogy Kína a LinkedInt használja arra, hogy amerikai állampolgárokat szervezzen be kémeknek és "szuper agresszív" módon jár el. Volt olyan kampány, amelynek keretében a kínai titkosszolgálatok egyszerre több ezer LinkedIn-taggal léptek kapcsolatba azzal a céllal, hogy politikai és gazdasági titkokat szerezzenek meg tőlük. Evanina éppen ezért felszólította a portált, hogy kövesse a Twitter, a Google és a Facebook példáját, s zárolja az érintett személyek fiókjait.

A szakember hozzátette, hogy a LinkedIn egy nagyon jó platform, de egyúttal egy csodálatos hely is az Amerikai Egyesült Államok ellenfelei számára, amelyek nem csupán a kormány tagjait vagy az egykori CIA-ügynököket vehetik célba, hanem akadémikusokat vagy mérnököket is - gyakorlatilag bárkit, akit akarnak. Evanina ugyanakkor nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy hány hamis felhasználói fiókot fedeztek fel, hogy összesen hány amerikai állampolgárral vehették fel a kapcsolatot a kínai titkosszolgálatok és mennyire volt sikeres Peking tevékenysége.

Paul Rockwell, a LinkedIn biztonságért felelős menedzsere megerősítette, hogy az oldalon zajló kínai kémtevékenység miatt már voltak egyeztetések a vállalat és az amerikai hatóságok között. Az elmúlt napokban mintegy 40 hamis fiókot töröltek a rendszerükből, de azt nem árulta el, hogy ezek kínai felhasználókhoz kötődtek-e. Közölte, hogy mindent megtesznek amit tudnak azért, hogy felismerjék és megakadályozzák az ilyen tevékenységeket.

Amerikai kormányzati körökből kiszivárgott, hogy a célszemélyek között voltak a szuperszámítógépek, az atomenergia, a nanotechnológia, a félvezetők, az álcázás (lopakodó technológia), az egészségügyi ellátás, a hibrid magok, valamint a zöld technológiák területén dolgozó szakemberek. A leggyakrabban alkalmazott módszerek a pénzfizetések és a hamis üzleti ajánlatok voltak. Joshua Skule, a Szövetségi Nyomozó Iroda kémelhárítási vezetője azt nyilatkozta, hogy a kínai kémtevékenység körülbelül 70 százaléka irányult a magángazdaság ellen. Peking olyan mértékű ipari kémkedést folytat, amely az USA történetében egyedülálló.

A kínai külügyminisztérium visszautasította a vádakat és rámutatott, hogy nem tudja, hogy az amerikai hatóságok milyen bizonyítékok alapján vonták le a következtetéseiket. Közlésük szerint amiket az amerikaiak állítanak azok teljesen értelmetlen dolgok, ráadásul hátsó szándék húzódhat meg mögöttük. Mindenesetre az erősödő kínai kémkedés még jobban terheli az USA és Kína viszonyát, amely a kereskedelmi háború miatt már amúgy is különösen feszült.

Januárban a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) egyik projektcsoportja derítette ki, hogy a LinkedInen toboroz ügynököket Kína. A tevékenység egyik fő jellemzője a közösségi oldalakon keresztüli kapcsolatfelvétel. Régebben a kínai hírszerzők elsősorban konferenciákon vagy fogadásokon vették fel a kapcsolatot a kiválasztott célszemélyekkel, ezt váltotta fel a közösségi oldalakon való kapcsolatfelvétel. A cél egyértelműen a különböző kormányzati szervezetekbe, minisztériumokba és hivatalokba való beszivárgás. Eddig több mint 10 000 német állampolgár esetében történt kapcsolatfelvételi kísérlet.

A kémek részben információkat akartak szerezni, részben hírszerző forrásokat építettek volna ki. A recept szinte mindig ugyanaz: a kínaiak fejvadász cégek, agytrösztök vagy tudósok munkatársainak adják ki magukat. Amennyiben valaki reagál a megkeresésükre, akkor visszajeleznek. Gyakori, hogy próbamunkákat kérnek az illetőtől vagy meghívják Kínába szimpóziumokra, esetleg más találkozókra, ahol megtörténhet a személyes kapcsolatfelvétel. A leszállított információkat akár több tízezer euróval jutalmazzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!