Berta Sándor

Ohióban bitcoinban is megfizethetők az adók

Az amerikai szövetségi állam a korábban ismertté vált arizonai elképzeléseket ültette át a gyakorlatba.

Hétfő óta Ohióban az üzletek és a munkaadók egyaránt befizethetik kriptovalutában is a rájuk vonatkozó adóterheket. Azoknak a vállalatoknak, amelyek részt akarnak venni a programban, regisztrálniuk kell magukat az OhioCrypto.com oldalon és nyilatkozniuk kell arról, hogy az adójukat bitcoinban akarják megfizetni. Az adófizetés a cigarettaeladásokat éppúgy érintheti, mint az áfa befizetését vagy bármely olyan adót, amely az munkavállalókra vonatkozik - minderről a The Wall Street Journal számolt be.

Josh Mandel helyi pénzügyminiszter ezzel a döntéssel világos jelet akart adni azzal kapcsolatban, hogy a szövetségi államnak nagy ambíciói vannak és szeretne egy IT-barát imázst felépíteni. A tervek között szerepel Columbusban (Ohio fővárosában) egy technológiai hub, valamint az Amerikai Egyesült Államok Közép-Nyugat régiójának legnagyobb kockázati tőkealapjának a létrehozása is. Az elképzelés kapcsán csak egyetlen gond van: a bitcoin árfolyamának ingadozása, mostanában például eszeveszett módon gyengül. Emiatt egyelőre nagyon kérdéses, hogy hány üzlet és munkaadó fog élni az új lehetőséggel.

Ezzel a lépéssel Ohio az első amerikai szövetségi állam, amely elfogadja a kriptovalutákban való hivatalos befizetéseket. Érdekesség ugyanakkor, hogy februárban már Arizonában felmerült, hogy engedélyeznék a bitcoinban való adófizetést és be is nyújtották az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet. Az viszont nem került szóba, hogy egy ilyen megoldást, hogyan lehetne integrálni az adózási rendszerbe. Az elsődleges és legnagyobb akadályt - a digitális pénzekkel szembeni ellenállás mellett - már akkor is az árfolyam kiszámíthatatlansága jelentette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    A következő lépés az lesz, hogy a közszolgáltatások csak online lesznek elérhetők. Útfelújítások helyett a google térképeket módosítják, a rendőrség csak online bűncselekmények esetén lesz riasztható, tömegközlekedés helyett meg lesz saját uber.
    Virtuális adóért virtuális állam.