Gyurkity Péter

Siralmasan szerepelnek az Xperia okostelefonok

Nagyon kevés példányt adtak el, de az LG mobilos részlege sem szerepel túl jól.

Időről-időre igyekszünk összefoglalni a jól ismert telefongyártók aktuális helyzetét, illetve piaci szereplésének főbb mutatóit, ebből rajzolódik csak ki igazán ugyanis a jelentős szereplők közötti óriási különbség. A Sony és az LG hiába teljesít nagyon jól vállalati szinten, a mobilos részlegek továbbra is csalódást keltő számokat produkálnak.

A Sony háza táján legutóbb az Xperia XZ3 mutatkozott be, ez sem tudta azonban megfordítani a trendet, a cég friss pénzügyi jelentése ugyanis azt közli velünk, hogy a harmadik naptári negyedévben alig 1,6 millió okostelefont értékesítettek, ami nagyon alacsony szám. A második negyedben még 2 milliónál állt meg a mutató, egy évvel korábban, 2017 harmadik negyedévében pedig még 3,4 millió darabnál jártak, vagyis a visszaesés 50 százalék feletti. Az eladások Európában, a Közép-Keleten, valamint Latin-Amerikában is visszaestek, a veszteség pedig 265 millió dollárra rúgott, ami nagyobb volt az előre jelzettnél. Éves szintén 10 helyett már csak 7 millió telefonra számítanak, a veszteség rekordot dönthet, ez ugyanis elérheti majd a 841 millió dollárt. A negatív trend egészen 2020 elejéig elhúzódhat, vagyis ezen az 5G megjelenése sem segít majd, ahogy azt korábban még remélték.

Az LG szintén a napokban tette közzé saját eredményét, amely vállalati szinten nagyon jó számokat mutat, azonban egyben rávilágít a mobilos divízió további gyengélkedésére. A dél-koreai gyártó annyit legalább elmondhat, hogy esetükben mérséklődni látszik a negatívum, hiszen bár továbbra is veszteségesek, azonban a gyengülő kereslet ellenére is sikerült lefaragni ebből, ami a középkategóriás megoldásokra való erősebb fókusznak köszönhető. A csúcskategóriában természetesen az LG V40 ThinQ hivatott változtatni a cég helyzetén, ez azonban csak az utolsó negyedévben látszik majd meg a mutatókon.

A vállalat illetékesei azt remélik, hogy sikerül folytatni a kevésbé negatív trendet, ez megalapozhatja a profitábilis jövőt – ehhez persze a Samsungnak is lesz egy-két szava.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    Anno eredetileg Ericsson, aztan Sony-Ericsson telefonom volt, jo ideig hasznaltam mar csak sima Sony telefonokat is. Az utolso sajatnak vegul a szetcsusztathato billentyuzet mechanikaja adta meg magat. Aztan lett egy ceges viz es utes allo Sony, az meg megvan, de hetkoznapi felhasznalasra nekem tul nagy. 3.5 inches kategoriaban meg mar nem nagyon van semmi, ezert vegul most egy oreg Alcatel van, (nem rohog) 4.4.2-es Androiddal. Mindig nezem a Sony kismeretu kompakt telefonjait, de aztan jellemzoen az europai piacon meg nem jelenes tesz be, mert ami eleg kis meretu es jo teljesitmenyu lenne, azt nem hozzak ki nemzetkozi valtozatban, a japan verzio meg nem er semmit. A Sony lassan csak a japan belso piacra termel, de igy nem tudnak se meretgazasagosak lenni, se versenykepesek maradni a megis megjeleno nemzetkozi telefonjaikkal. Raadasul a koltsegek csokkentese miatt a viz es utesallosagot is hanyagoljak, ambol az utesallosag nekem pl. eleg fontos lenne. (nem kell semmi komolyra gondolni, de ha kiesik az ember kezebol a telefon es raesik kijelzovel lefele egy ott felejtett femszerszamra vagy hasonlora, ne torjon mar ossze)

    Sajnos a Sony problemaja nem egyedi, a japan ipar elegge visszaszorult a kinaival es a koreaival szemben. Nem csak az elektronikai iparban, de pl. a jarmugyartas es az acelipar tekinteteben is. Nem tudnak jobb minoseget hozni mint a kinaiak, de sokkal dragabbak, sot ujabban mar kelet Europban is olcsobb termelni, mint Japanban.
  • Cefet #5
    Én mindig az ár/érték arányt néztem és nagyjából 50000 forint az a lélektani határ, amit hajlandó vagyok egy telefonért kiadni. Most 5 Xiaomi telefon van a családban...
    Utoljára szerkesztette: Cefet, 2018.11.02. 12:04:36
  • factorian #4
    Felesleges szoftveres hülyeségek/korlátozások rémletenek az LG telefonok kapcsán, anno nézegettem xperia-t egyszerűen szánalmas méretű akkumulátora volt amúgy nem lett volna annyira rossz csak egy kicsit. Egyszerűen szar termékeket gyárt ennyi. Legalábbis ez az én véleményem, egy ekkora gyártó mint az LG sokkal jobbat is kiadhatna a kezei közül.
  • zola2000 #3
    (bocs a fllodért úgy értem más a minőség és más a tartósság)
  • zola2000 #2
    Egyébként egyszer volt Xperia telefonom, elég gyorsan tönkre ment, az első PS vitám (a második jól tartja magát)

    ... De valószínű csak nekem nem volt szerencsém a Sony márkával mert a sonyról az a hír járja hogy jó minőségűek a cuccai, de leírtam hátha nem.
  • zola2000 #1
    Egyszerű: leegyszerűsödött a piac, 1000+ eurós kategóriában mindenki iphonet vesz vagy Samsungot mert annyi pénzért úgy gondolják azokkal a márkákkal biztosra mennek.

    Miközben olcsóbb kategóriában meg lehet nézni egy 200 eurós xiaomi mellett egy 200eurós Samsung vagy Sony telefon egy vicc.