Berta Sándor

Beperelte az eBay az Amazont

Komoly vádakat fogalmazott meg az online aukciós platform a kereskedelmi konszernnel szemben.

A kaliforniai Santa Clarában lévő bírósághoz benyújtott keresetben az eBay azzal vádolta meg az Amazont, hogy az titokban megpróbálta számos vezető eladóját megszerezni. A felvetések szerint az Amazon éveken át arra használta fel az eBay levelezőrendszerét, hogy a különösen nagy bevételt generáló kereskedőket a saját platformjára csábítsa át. Az aukciós oldal azt követelte, hogy a bíróság tiltsa el a kereskedelmi társaságot a jogsértő gyakorlatától, valamint szabjon ki rá pénzbüntetést és fizettessen vele kártérítést.

Az eBay közölte továbbá, hogy 2015-től az Amazon 50 munkatársa nyitott eBay-számlát és megpróbált különböző eladókat arra rávenni, hogy a termékeiket az ő kínálatában is elérhetővé tegyék. Ezért az érintett személyek az eBay belső levelezőrendszeren keresztül több mint 1000 e-mailt küldtek el. A visszaélések szisztematikusak voltak és azzal a céllal koordinálták azokat, hogy kárt okozzanak az eBay számára. Az Amazon egyelőre nem kommentálta a hírt.

A keresetből kiderült az is, hogy az Amazon munkatársai pontosan tisztában voltak azzal, hogy az akciójuk jogsértő volt. Ezt támasztja alá az is, hogy kódszavakat, rövidítéseket és parafrázisokat használtak, hogy megnehezítsék az eBay algoritmusainak dolgát. Az Amazon nevét pontokkal és kötőjelekkel helyettesítették, az e-mailekben a cégnév előfordult AMZ, A.M.Z.N. vagy éppen a-m-a-z-o-n formában is. A nyomok eltüntetésére is kifinomult módszereket alkalmaztak.

Az eBay belső levelezőrendszerét a tagok közötti és a vállalat képviselőivel való üzenetváltásokra használják, ugyanakkor világos előírások vannak, így például az üzletekkel kapcsolatos megállapodások tilosak az aukciósházon kívül. Az Amazon helyzetét súlyosbítja, hogy a kereset egy része az akcióban résztvevő dolgozóinak a vallomására épül. Az eBay elleni akcióval egy egész csoport foglalkozott, amelynek a tagjai kifejezetten olyan aktív eladókat kerestek, akikről úgy vélték, hogy az Amazonon is sikeresek lehetnek. A csapat többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Ausztráliából és Szingapúrból hajtotta végre az akcióit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!