• bundasjezus
    #17
    Ha jobban belegondolunk, akkor nem is lehet más a mezőgazdaság következő fejlődési lépcsőfoka, mint a mesterséges körülmények közötti termesztés.
    A hagyományos mezőgazdaság túlságosan sok, ember által alig, vagy nehezen befolyásolható körülmények játékának van kitéve. A napsütéses órák száma, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és eloszlása, az extrém időjárási anomáliák, az egyre fokozódó műtrágya-igény, a növénybetegségek és a rezisztens kártevők elleni küzdelem túlságosan nagy mértékben befolyásolják a termésátlagot. Egy bizonyos szint után már nem éri meg termőföldeken termelni, célszerűbb és olcsóbb lesz mesterséges, ellenőrzött körülmények között termelni. Mégpedig azért, mert mesterséges körülmények között tökéletesre lehet finomhangolni az adott növényfajta számára ideális feltételeket.

    Óriási vízmegtakarítást lehet elérni a csepegtető öntözés révén. Ma a hatalmas egybefüggő földeket csak pazarlóan lehet öntözni, a víz jelentős része el sem jut a növény gyökeréig, hanem elpárolog a felszínen. Mesterséges környezetben a kártevők elleni küzdelemnek véget lehet vetni mindörökre. A napsütéses órák számát pedig a LED-ek fényerejével, fényspektrumával szintén ideálisra lehet beállítani. A CO2 dúsítással pedig olyan légkört teremthetünk a növényeknek, ami a természetben sosem állna elő. Termőtalajra, műtrágyázásra sincs szükség. Szóval olyan hihetetlen mértékben lehet szenzorozni, kézben tartani a növénytermesztést mesterséges környezetben, hogy középtávon ez lesz a mezőgazdaság jövője.

    A traktor- és egyéb mezőgazdasági gépgyártóknak pedig részvétem küldöm.
    Utoljára szerkesztette: bundasjezus, 2018.10.01. 12:08:37