Berta Sándor

Fejmoz­dulatokkal vezérelhető alkalmazást készített az eBay

A szoftver a vásárlásokat a fej mozgatásával teszi lehetővé.

A még csak demó verzióban elérhető programot az eBay mutatta be, s kifejezetten azoknak a felhasználóknak segíthet a vásárlások során, akiknek mozgásszervi problémáik vannak. Az alkalmazás egyelőre az iPhone X-en hozzáférhető és biztosítja, hogy az emberek az ujjaik helyett a fejmozdulataikkal irányítsák a készüléket. A fejmozdulatok érzékelését és követését az Apple ARKit mellett az iPhone X TrueDepth kamerájának 3D-s arcfelismerési képessége biztosítja.

Muratan Cicek fejlesztő blogbejegyzésében azt írta, hogy a felhasználók a fejükkel görgethetik a tartalmakat, továbblapozhatnak és akár különböző termékeket is kiválaszthatnak. A HeadGaze nevű nyílt forráskódú projekt kódjait a GitHub oldalán nyilvánosságra hozta az eBay. A megoldást természetesen nem csupán a motorikus zavarban szenvedő emberek használhatják, hanem akár a receptalkalmazásokhoz vagy a javítási útmutatókhoz is hasznos lehet, hiszen akkor is használható, ha valakinek éppen egyik keze sem szabad.

A fejmozdulatokkal való szoftverirányítás mellett a szakemberek azt is kutatják, hogy miként lehetne a programokat akár a szemmozgások segítségével is vezérelni, hiszen egy ilyen technikára építve is számos érdekes és hasznos megoldást lehetne létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #1
    kurvafárasztó lesz