Berta Sándor

Több mint 3300 alkalmazás kémkedik gyermekek után

Androidos mobilprogramok ezrei sértenek törvényt.

A Berkeley Egyetem kutatói összesen 5855 mobilszoftvert vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a tanulmányozott alkalmazások közül 3337 családi és gyermekprogram gyűjtött adatokat a kiskorúakról, 281 szoftver pedig a kapcsolati és a helyszínadatokat is összeszedte anélkül, hogy ehhez előzetesen engedélyt kért volna a szülőktől. A szakemberek minderre egy automatizált tesztfolyamat keretében derítettek fényt. Az érintett termékek megsértették az Amerikai Egyesült Államokban hatályos Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) törvényt is, amely korlátozza a 13 évesnél fiatalabb gyerekek adatainak összegyűjtését.

A Google Play Store kínálatából származó 1100 alkalmazás osztott meg adatokat harmadik féllel, míg 2281 további program az adatok továbbításával még a Google felhasználási feltételeit is megsértette. Megfelelő biztonsági intézkedések hiányában a vizsgált szoftverek körülbelül 40 százaléka továbbított különböző felhasználói információkat. Az integrált Facebook-kapcsolattal rendelkező 1280 alkalmazás 92 százaléka nem működött megfelelően ahhoz, hogy korlátozza a 13 évesnél fiatalabb felhasználók adatainak felhasználását.

A szakértők hangsúlyozták, hogy a Google és más programbolt-üzemeltetők számára nagyon nehéz az egyes szoftverek manuális átvizsgálása, főleg úgy, hogy naponta több ezer új termék kerül be a rendszerbe. Ennek ellenére kiemelt jelentősége van a kiskorúaktól származó adatok védelmének.

A kutatók rámutattak, hogy bár nem vizsgálták meg a Google Play Store kínálatában lévő összes gyermekalkalmazást, azon a véleményen voltak, hogy az eredményeik reprezentatívak. A vizsgált programok a legnépszerűbb ingyenes szoftvereket tartalmazták. A fejlesztők a tesztet arra használhatják fel, hogy megítéljék, mennyire felelnek meg a termékeik a magánélet védelmével kapcsolatos követelményeknek, míg a szabályozással foglalkozó különböző hivatalok arra, hogy a gyanús tevékenységeket az eddiginél pontosabban tanulmányozhassák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #3
    ez nem ilyen egyszerű. egy csomó program van (játékok is), melyek nem telepíthetők, amíg nem adsz engedélyt.
  • ugh #2
    Egyszeru.
    A model rossz.
    Nem szabad semmihez hozzaferest adni.
    A foto szoftver csak fotozhat, a terkep csak a gps-hez ferhet hozza a jatekok meg semmihez.
    Igaz a google belebukna mert ok megis csak egy szaros reklam ceg.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.04.18. 12:37:00
  • Fionn #1
    Szoktatni kell a csemetét a nem létező magánszféra gondolatához. Minél hamarabb annál jobb. Csak így tobább, ez a helyes út.