Berta Sándor

Kémkedett a La Liga alkalmazása

Alig zárultak le az idei bajnokság küzdelmei, botrány rázta meg a spanyol futballt.

Kiszivárgott, hogy a La Liga az okostelefonjaik mikrofonjai és GPS-moduljai segítségével ellenőrizte a futballszurkolókat. A spanyol futballbajnoksághoz kiadott hivatalos mobilszoftvert több mint 10 millió felhasználó töltötte le és vált ezzel gyakorlatilag - a tudtán kívül - kémkedési célponttá. A program ugyanis a készülékekbe beépített mikrofonokon keresztül folyamatosan rögzítette, majd kielemezte a háttérben hallható zajokat és zörejeket azért, hogy feltérképezze a környezetet és megállapítsa az adott személy pontos tartózkodási helyzetét.

Amennyiben a GPS-koordináták összehasonlítása során kiderült, hogy valaki éppen meccset nézett, de nem egy stadionban vagy egy közvetítési licenccel rendelkező helyen tartózkodott, akkor a rendszer úgy azonosította a dolgot, hogy éppen illegális futballközvetítést néz. Spanyolországban sok mérkőzés csak fizetős tévéadókon keresztül tekinthető meg. A közvetítési engedélyekért a vendéglátó egységek havonta akár 300 eurót is kötelesek fizetni, míg a háztartások esetében az összeg 10 és 30 euró között van, éppen ezért sokan nézik az illegális futballközvetítéseket.

A La Liga megvédte az alkalmazott eljárást és azzal érvelt, hogy kizárólag a közvetítési engedéllyel nem rendelkező vendéglátó helyek ellen akart fellépni, a jelenség ugyanis éves szinten 150 millió eurós kárt okoz. A szövetség a fociklubok érdekeit képviseli, Spanyolországban ugyanis nem a liga állapodik meg a televízióadókkal, hanem az egyes klubok kötnek szerződéseket. A nagy egyesületek, például a Barcelona vagy a Real Madrid így a tárgyalások során sokkal nagyobb összegeket tudnak kialkudni maguknak.

A La Liga egyébként egyáltalán nem tekintette problémának a felhasználók kikémlelését. A szervezet azt hangsúlyozta, hogy senki sem férhetett hozzá a tárolt hangmintákhoz, amelyeket ráadásul azonnal bináris kódokká változtattak át. Azokat azután automatikusan a meglévő felvételek kódjaival hasonlítottak össze, hogy kiderítsék, hogy valaki illegális felvételeket nézett-e vagy sem. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kémkedések mennyi ideig zajlottak. A botrányt egyébként spanyol IT-szakértők robbantották ki. Nem nagyon kellett elemezniük az alkalmazást, elegendő volt csak a felhasználási feltételeket elolvasniuk. Ezt viszont a felhasználók többsége egyáltalán nem vagy csak alig tette meg, így semmit sem tudtak arról, hogy mihez is járultak hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Jó nagy büntetést nekik! Nem is értem ezt, hogy képzelték....
  • kékherceg #1
    remélem rendes bírságot kapnak majd