Berta Sándor

Arcfelismerő rendszer buktatott le egy csalót a Washingtonban

A sikert az egyik legforgalmasabb tengerentúli légikikötőben könyvelték el.

Augusztus 20. óta 14 egyesült államokbeli repülőtéren alkalmaznak arcfelismerő rendszert. A légikikötők között van a Washington Dulles Nemzetközi Repülőtér is, ahol sikerült lebuktatni egy magát francia állampolgárnak valló férfit, aki valójában nem volt az.

A biztonsági szakemberek egyetértenek abban, hogy az arcfelismerésen alapuló megoldások segítségével könnyebben felismerhetők a csalók és lerövidíthető a várakozási idő. Nos, az első dolog bejött, hiszen a Washington Dulles terminálján az egyik utasról kiderült, hogy az általa használt arckép nem az övé. A felszerelt rendszerhez tartozó szoftver elemezte az érintett személy arcvonásait, majd összehasonlította azokat az általa bemutatott igazolványban lévő fotóval. A Kongói Köztársaságból származó férfi francia állampolgárnak adta ki magát, a valódi útlevelét pedig a cipőjében rejtette el. Az iratot a második biztonsági vizsgálat során találták meg.

A 26 éves férfi Sao Paolóból indult és az első biztonsági ellenőrzésen még átjutott, mielőtt az arcfelismerő rendszer lebuktatta volna. Az NBC News azt írta, hogy a két felvétel közötti különbség olyan kicsi volt, hogy egy ember nem tudta volna azt kimutatni. Daniel Mattina, a Washington Dulles igazgatója kijelentette, hogy az illető megpróbált illegálisan belépni az USA területére, de ők elkapták, az ügyet feldolgozták, majd visszaküldték az illetőt Brazíliába. Az arcfelismerő rendszert felszerelték a Washington Dulles mellett többek között a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!