Berta Sándor

Járásuk alapján is azonosíthatók az egyes személyek

Minden ember egyedi módon jár, erre építettek manchesteri és madridi szakértők.

A Manchesteri Egyetem és a Madridi Egyetem munkatársai egy új biometriai rendszert fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencián alapul és amely az emberek személyazonosságát a járásuk alapján állapítja meg. Az új eljárással a repülőtéri biztonsági szolgálatok által alkalmazott számos módszert (ujjlenyomat-azonosítás, bőrszkennelés stb.) lehetne kiváltani. A felhasználóknak az azonosításhoz elegendő csupán egy nyomáspadra lépniük, majd járniuk. A folyamat része a 3D-lépéselemzés és időalapú adatfeldolgozás.

Omar Costilla Reyes, a Manchesteri Egyetem munkatársa kijelentette, hogy minden embert körülbelül 24 olyan tényező és mozdulat jellemez, amelyek meghatározóak a járás során. Ebből következik, hogy az egyes személyek individuális járásmintával rendelkeznek, amely alapján azonosíthatók. A személyazonosság így ugyanolyan megbízhatóan megállapítható, mint például az ujjlenyomatok vagy a bőrszkennelés segítségével.

A kutatók az új rendszer megalkotásakor több mint 127 személy összesen 20 000 járásmintája segítségével tanították be a számítógépet. A járáselemzés egyik előnye, hogy az eljárás - más módszerekkel szemben - nem avatkozik be a személyes szférába. Az első kísérletek mindenesetre biztatóak voltak, hiszen a rendszer 0,7 százalékos hibaaránnyal dolgozott. Légi közlekedési szakértők szerint a megoldás elég ígéretes, de időbe telik, amíg kiforrott lesz. Fontos viszont, hogy az előnyök ellenére vannak olyan tényezők, mint az egyes személyek eltérő egészségügyi állapota és ruházata, melyek befolyásolhatják az azonosítást. Ezeket a zavaró tényezőket ki kell küszöbölni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Akkor megkérnek rá, hogy igazold magad.
  • stremix #7
    Es mi van ha valaki leserul, santit?
    A nok raadasul maskepp jarnak laposban es magassarkuban.
    Ha mar 2 napja nem aludtam rendesen, akkor igencsak komotosan jarok, teljesen mas testtartassal.
  • bakvarnyu #6
    Gratulálok, itt sztárolni ezt a makit.
  • NEXUS6 #5
    Kisgrófó egy zseni !!!

    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.05.31. 09:10:19
  • Tetsuo #4
    Már legalább több évtizede köztudott a dolog, csak az azonnali adatelemzés most érhetett el a kívánt szintre.
    (Még az Sg-n is volt róla cikk vagy tíz éve.)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.05.31. 03:58:40
  • Archenemy #3
    Jah nekem is ez jutott eszembe, hogy egyéni szinten mindenki eljut idáig, hogy az ismerőseit a tartásáról, járásáról felismeri, de nem hittem volna hogy ez ennyire egyedi, hogy azonosításra is jó.
  • T_I #1
    Azon csodálkozom, hogy eddig ez senkinek nem jutott eszébe. Amióta az eszemet tudom, előbb ismerek fel messziről valakit a testtartása, de inkább a járása alapján, minthogy látnám az arcát. Gondolom ezzel mindenki így van :)