13
 • asgh
  #13
  Bill Gates kb. 10 évre előre lőtte be a trendet, ehhez képes Arthur C. Clarke 1964-ben elég pontosan megmondta, mi lesz 50 éves távlatban:
  https://www.youtube.com/watch?v=bXxyCyDEaEg

  Egyébként Gates érdekes figura: alapvetően ráérzett a technikai trendekre, de mindig előrébb tolta az üzleti helyezkedést, mit a valódi innovációt, mindig az aktuális üzleti érdekek alá rendelte a fejlesztéseket, így az MS termékei sosem jutottak túl a középszerűségen.
  Persze a középszerben van a legtöbb pénz és az MS sokáig képes volt monopolizálni azt a piacot, amire egyszer belépett.
  Ugyanakkor jól látszik, hogy a közép távon sikeres stratégiával hogyan bukta el az MS a hosszú távot.
  Mivel az MS üzleti modelljének lényege, hogy szabványokon keresztül kézben tartja az iparágat és ha megjelenik egy újdonság, akkor saját szabványát a piaci erejének köszönhetően lenyomja az iparág torkán, amivel tovább növeli a piaci erőfölényét.
  Így viszont az MS képtelen volt szakítani az elavult szabványokkal és nem tudott meglovagolni egyetlen paradigmaváltást sem.
  A legjobb példa erre a mobil forradalom. A tablet az MS találmánya, de nem láttak tovább a windows-nál, az pedig hozta magával az egész x86 architektúrát és az egeret (amit megpróbálták tollal helyettesíteni). Jól be is buktak vele. Aztán jött az Apple és a Google, akiket nem kötöttek az MS szabványok, így az MS féle tablet pc-k összes nyavajájától meg tudtak szabadulni, mert az üzleti modelljük nem egy PC OS mindenhatóságára épült.

  A 90-es évek elején a pc iparágban a nagy paradigmaváltás az volt, hogy ha a szoftver platform adott, akkor a mögötte dolgozó hardver másodlagossá válik. Így a hardver gyártásra fókuszáló gyártók sorra bebuktak (Atari, Commodore, Silicon Graphics, stb.) sőt még az IBM is kiszorult a saját piacáról.
  Az okostelefonok megjelenésével viszont újabb paradigmaváltás következett: nem hogy a hardver, de az OS is másodlagossá vált a szolgáltatás-ökoszisztémához képest. Azaz lehet akármilyen hardveren akármilyen os, ha ugyanazt a szolgáltatást tudja nyújtani. Tök mindegy, hogy a facebook-ot vagy a google maps-t min éred el: tablet, pc, android, ios, linux, windows, cél app vagy browser.
  Na erről maradt le az MS. Azaz hiába látta előre Gates, hogy mi a hosszabb távú trend, az MS képtelen volt a rövid távú céljain túl tekinteni, ezért elbukták a jövőt.
 • mizar1
  #12
  1974-75-ben kinevettek amikor azt jósoltam, hogy mire öreg leszek, egy számítógép el fog férni egy íróasztalon, és nekem lesz olyanom. Akkoriban a fizikusok azt mondták, hogy semmi értelme, hogy polgároknak legyen számítógépük, mire is használnák?
 • kvp
  #11
  Az a 640 kilobyte arrol szolt, hogy ez volt a maximum amit az akkori PC-be be lehetett tenni. Az architektura nem tudott csak 16 darab 64 KB-os slot-ot kezelni, de ebbol 1 felre volt teve a BIOS ROM-nak, egy a videokartya ROM-nak, egy a BASIC ROM-nak, egy masik a videokartya RAM-nak es a maradek ketto pedig a tobbi bovitokartyanak. Jellemzoen a halozati kartya es kesobb az EMS memoriabovito kerult oda. Na most periferiak cimei elott maradt 10 darab 64 KB-os hely, ez 640 KB. Ennek elegnek kellett lennie mindenre, mert a hardver egyszeruen nem tudott tobbet. Aztan jottek az egyre fejlettebb gepet es most pl. 2^40-nek kell elegnek lennie, mert ennyit tudnak kezelni a mai desktop processzorok. Persze elvileg tudnanak 2^64-et is, de az implementaciok a valosagban nem kezelnek ennyit.

  A joslatokrol meg annyit hogy meh... 1994-ben mar tobb online kozosseg volt akik egymast szemelyesen nem ismertek es megis tudtak kommunikalni. A newsgroup-ok mar ekkor eleg nagyran nott online kozossegek voltak. Szoval semmi ujat nem mondott. (a linuxot egyebkent egy ilyen kozossegben, a comp.os.minix-ben elindult flamewar utan irta meg Linus, csak azert hogy bebizonyitsa, hogy meg lehet irni es van is ertelme ilyet csinalni) Szoval a joslatok inkabb a mar meglevo, de akkoriban meg kevesse ismert fejlodesi iranyok felsorolasa volt. Volt ami tenyleg bejott, volt ami kikopott.
 • SaGa
  #10
  Gates nem az otthoni számítógépekről, hanem a PC-ről beszélt.A kettő nem ugyanaz a kategória. Egyébként mondott ő olyat is, ha lenne egy gomb, amivel el tudná tüntetni az internetet, gondolkodás nélkül megnyomná. Ez úgy '95 körül volt, amikor a net még csak a tapogatózó kísérleteknél tartott. Aztán 98-ra elkezdte a termékeiben azt bizonygatni, hogy ők találták ki az egész internetet. És ezt még olyanok is elhitték, akik tapasztalatból tudhatták, az akkori oprendszerek közül a windowsba implementálták utoljára a TCP/IP protokolt és a mai napig nem, tud megszabadulni a netbios örökségétől teljesen.
 • dzsagon
  #9
  Akkor miért nem ő csinálta meg?
 • Cat #8
  A C=64 később jött ki, és tizedannyi memória volt benne.
 • harmi2009
  #7
  1981-ben a 640kb sok volt. Akkor jött ki a 8086-s chippel az IBM PC max két nagy floppyval. HDD ?, akkor még csak non-plus-ultra volt 10 Mb-s méretével, a 20Mb-s meg az elérhetetlen álom. A PC alaplapjára nem fért több memória 640k-nál, az XT-knél jött at 1Mb ebből is csak extendálva lehetett kihasználni a 640 feletti részt.

  És emlékezzünk csak 1982-re akkor jött Sinclair Spectrum a 32k-val és Commodore a 64k-val és milyen jók voltak.

  Azért ne feledjük, hogy a mai nagy számítógépek Mainstreamek sem használnak Gigabyte-nyi memóriákat!
 • Zoliz
  #6
  A Netflixen belenéztem egy drogos filmbe, mert olyan ocsmánynak tűntek a szereplői.

  NEM NÉZTEM VÉGIG. Erre a holland nefilx drogos filmeket ajánl.

  Kösz nem kell több. Clear cache!
 • Berber
  #5
  Beszélt elég sokat életében. Nem átfogó víziói voltak mint Jobs-nak, csak elszólásai mint tűk a szénakazalban.
 • Macropus Rufus
  #4
  Azert gondold végig. 1981-ben, egy átlagos otthoni gép olyan 64kB rammal lehetett szerelve. Ő meg azt mondta, hogy 10x több memorianak elegnek kell lennie. Ez olyan mind ha azt mondanám, hogy 160GB ram-nak mindenre elégnek kell lennie. (feltételezve, hogy átlag 16GB ram van a mai otthoni gépekben) És nincs igazam?
  De 1981 37 éve volt. Szted 2055-ben elég lesz bármire is 160GB-t? Amit mondott az az akkori kor tech.szintjéből adódó következtetés volt. Ha azt mondja akkor, hogy minimum 8GB kell egy gépbe körbe röhögik. Elképzelni sem lehetett majd 40 éve ilyen hatalmas memoria méretet. Meg a megabájtok is ingább a hdd területe volt és nem a memoriáké. A hdd-k esetén is max. 2 számjegyű kapacítással.
 • overseer-7
  #3


  Akkor agyon kellett volna ütni egy lapáttal.

  Úgy hangzik ma ez mintha azt mondanád, hogy egy szelet párizsi naponta elég kellene, hogy legyen bárki számára.
 • overseer-7
  #2
  meg amikor azt mondta még a 80 as évek elején, hogy 640 Kb mindenre elég lesz.

  Azt még a Floppy is túl nagy ehhez a mérethez.

  Mi lesz 30 év múlva?
  Mihez fog vajon kelleni több mint ezer Terra bájt..ami az életünk része lesz?

  Valami szimulációs világ?
 • bunny
  #1
  Arról a Gates-ről beszélünk, aki kijelentette, hogy az internet marhaság és soha semmi üzleti haszna nem lesz? Hehe. Amúgy bírom, tényleg, okos kocka aki sokat jótékonykodik meg minden, de a jövőképeit hagyjuk.