Gyurkity Péter

A Facebook is műholdas internetet adna

A cég követi a Google és a SpaceX példáját, ám eredeti projektjüket újragondolták.

A Facebook már évek óta dolgozik a globális internetplatformon, ezt azonban korábban drónokkal tervezték megvalósítani, a projektet pedig idén leállították. A jelek szerint ez nem jelenti a visszavonulást, a rendszert ugyanis inkább műholdak segítségével építenék ki, ennek bevezetése pedig már a jövő év elején megkezdődhet.

Az internetes óriás elismerte, hogy valóban dolgoznak a saját műholdon, ennek fejlesztése azonban az Airbus közreműködésével zajlik, mivel arról valóban lemondtak, hogy teljes mértékben saját, nagy magasságban operáló platformot építsenek ki. A cél nem változott, ez továbbra is a megfelelő sebességű és megbízhatóságú elérések folyamatos biztosítása, mégpedig elsősorban a vidéki, gyéren lakott régiókban, ahol eddig ez komoly akadályokba ütközött. Ahogy említettük, az Aquila névre keresztelt drónok helyett ezt műholdakkal valósítanák meg, így most az Athena név alatt folytatódik a törekvés.

Állításuk szerint a rendszer révén tízszer gyorsabb adatátvitelt nyújtanának, mint ahogy azt a SpaceX a Starlink platform révén elgondolta, ezt azonban nyilván a mindennapokban kell majd bizonyítaniuk. Az egyelőre kísérleti jellegű műhold fejlesztése jelenleg is zajlik, erre már több millió dollárt fordítottak, a rajtra pedig a tervek szerint valamikor 2019 elején kerülhet sor, már amennyiben nem merülnek fel gondok a munka során. Azt még nem tudjuk, hogy az alacsony orbitális pályára szánt eszköz pontosan mely régióban nyújtana internetszolgáltatást, tekintettel azonban arra, hogy a Föld lakosságának mintegy fele még mindig nélkülözni kénytelen a folyamatos elérést, itt bőven van miből válogatni.

A műholddal kapcsolatos első hírek már május elején felbukkantak, akkor azonban a Facebook mélyen hallgatott. A megerősítéstől most egyesek azt várják, hogy hamarosan további részleteket árulnak el, erre azonban még nincs garancia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thrawn #3
    Sok-sok műholddal. Az Iridium is alacsony pályán dolgozik, igaz, a hozzá való eszközök eléggé "féltégla" jellegűek.
  • wraithLord #2
    Jajjdejó, akkor majd Robinson is fog tudni facebookozni... :D
  • _svd_ #1
    "Azt még nem tudjuk, hogy az alacsony orbitális pályára szánt eszköz pontosan mely régióban nyújtana internetszolgáltatást.."

    Az alacsony pálya magas mozgási sebességet jelent. Kiványcsi vagyok, hogyan hidalják ezt a problémát.