Berta Sándor

Leállította az internetes drónprojektjét a Facebook

A közösségi platform azt tervezte, hogy egy napon majd robotrepülőgéppel biztosít interneteléréseket az embereknek. A tervből azonban nem lesz semmi.

Az Aquila 2016 nyarán hajtotta végre az első repülését és a beszámolók szerint a kísérlet jól sikerült, hiszen a pilóta nélküli légi jármű sikeresen felemelkedett, majd pedig 96 percen keresztül körözött a levegőben mintegy 40 kilométer/órás sebességgel. Tavaly júliusban újabb tesztre került sor, a drón a második sikeres útját is sikeresen teljesítette az arizonai Yuma Proving Ground felett. A robotrepülőgép 1 órán és 46 percen át tartózkodott a levegőben, majd tökéletes leszállást hajtott végre a kijelölt területen.

Viszont most Yael Maguire, a Facebook műszaki igazgatója bejelentette, hogy leállították az Aquila projektet. Ennek oka egyrészt az, hogy a repülőgépipar más cégei is aktívak lettek ezen a területen, másrészt a saját fejlesztés helyett előtérbe kerül a különböző partnervállalatokkal való együttműködés. A lehetséges partnereik egyike az Airbus lesz. A társaság 2014 óta fejlesztette a pilóta nélküli légi járművet és sokáig úgy tűnt, hogy tartható az eredeti elképzelés, miszerint az Aquila segíthet az embereknek abban, hogy internethozzáférésekhez juthassanak. A mostani bejelentés éppen ezért nevezhető meglepőnek. Maguire ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a többi programjuk folytatódik, így például a Terragraph, az ugandai optikai hálózati és az Express Wi-Fi projektek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #1
    Ezt ki nem látta előre?