Berta Sándor

Elhanyagolja a Mac modelleket az Apple

A szoftverfejlesztők aggódnak, mert egy új vásárló nem is tud egy évnél fiatalabb modellt venni, így pedig idővel csökkeni fog a bázis, amelyet el tudnak érni.

Amennyiben eltekintünk a tavaly decemberben megjelent iMac Pro modelltől, akkor gyakorlatilag az Apple portfóliójában megtalálható összes többi Mac idősebb egy évesnél. Quentin Carnicelli, a Rogue Amoeba alapítója blogbejegyzésében összegezte véleményét a társaság szerinte téves stratégiájáról, amelyet más Mac-lapok is egyetértően átvettek. Kritikájának lényege, hogy a gyártó gyakorlatilag elhanyagolja az asztali modelleket. Ennek alátámasztására felsorolta, hogy a különböző Mac számítógépek mikor kaptak utoljára frissítéseket. Nos, a lista élén az iMac Pro található (182 nap), azt követi az iMac, a MacBook, a MacBook Air és a MacBook Pro (egyaránt 374 nap). Az összesítést a Mac Pro (436 nap) és a Mac Mini (1337 nap) zárja.


A helyzetet kiválóan mutatja a MacRumors vásárlási útmutatója, hiszen egyik asztali masina vételét sem tudják támogatni. A platform legnagyobb előnye a nagyon szoros kapcsolat a hardver és a szoftver között, és utóbbi téren hiába kiváló a helyzet, ha a vas terén egyre növekszik az elmaradás. Carnicelli kiemelte, hogy az, hogy nagyon megfontolandóvá vált bármit is megvenni az aktuális termékkínálatból az egy Mac-szoftverfejlesztő számára, mint amilyen ő is, nagyon nyugtalanító dolog. A helyzet ráadásul rosszabb, mint amit a fenti kép mutat, hiszen az egykor jó Mac Pro zsákutcába futott, a Mac Mini semmilyen frissítést nem kapott már négy éve, a MacBook Pro billentyűzete pedig megkérdőjelezhető.

Programjaik tesztelésére kényszerűségből idősebb eszközöket keresnek, és nagy kompromisszumokat kell kötni, például az USB Type-C portok számával kapcsolatban. A szakember álláspontja szerint egy új dizájnú Mac Pro helyett inkább az egész termékvonalon gyakoribb frissítésekre és gyorsabb modellekre kellene összpontosítani. Olyan készülékeket kellene megalkotni, mint amilyeneket a 2000-es évek közepén gond nélkül sikerült.

Úgy véli, a Mac számítógépek megfelelő szinten való tartásával kapcsolatos kudarc a platformtól függő minden egyes személy számára egyszerre zavaros és ijesztő. Carnicelli nem érti, hogy a Mac terméksorozat állapota ellenére az Apple miért nem jelentett be új hardvert a WWDC fejlesztői konferencián. Felszólítása szerint a társaságnak reagálnia kell és meg kell mutatnia a fejlesztőknek, hogy továbbra is fontos számára a Mac platform.

Tavaly még azt írtuk, hogy három új MacBook érkezhet, mert a korábbi verziók már nagyon elavultak és időközben komoly konkurenciává vált a Surface laptop. Márciusban kiderült, hogy a MacBookok esetében akár a teljes billentyűzetet érintőpad válthatja ki. Áprilisban ismertté vált az is, hogy 2020-tól a cég saját fejlesztésű processzorai kerülhetnek be a Mac számítógépekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neocortex #21
    az első felpúposodott, a második 1 év után pár óra alatt lemerült
  • Tikal #20
    Hogy megy szarrá egy akksi, mit jelent ez?
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2018.06.18. 23:33:51
  • fergusonpapa #19
    chuwi gépek nagyon jók.. tört áron. Vagy tabletből fnf ifive érdemes megnézni.. nekem az van és nagyon ütős.
  • Neocortex #18
    én is így vagyok vele, iPhone 5-öm aksija másodszor ment szarrá inkább vettem egy xiaomit
    iPad pro és surface pro között én is vacillálok, grafikához/animációhoz iPad nagyon kényelmesnek tűnik a multi touch, anyaghasználat és sebesség miatt. surface pedig a windows miatt tűnik ésszerűbb választásnak. A végén úgyis wacom lesz belőle
  • CairoJack #17
    Hát anno volt iPhone 6-om, akkor megfogadtam, hogy soha többé Apple. Csak napjában 30-40-szer akartam falhoz csapni.
    Amúgy ettől függetlenül pl pár hónapja majdnem vettem egy iPad-et. Mert jelenleg - szégyen és gyalázat - ott tart a világ, hogy senki nem gyárt jobb tabletet, hiába szutyok az OS maga.
    Pontosítok. Senki nem gyárt jobb tabletet ezért a 130K-ért, amiért egy iPad már beszerezhető. Igazság szerint egy Tab S3 jobban tetszene, de az 190K körül van. Persze néztem lehet kapni már 140-ért is a szürke importos helyeken, de olyanoktól többé nem veszek semmit.

    Most viszont ott áll a story, hogy megvárom az új, 400 dolláros surface-t, megnézzük, hogy az mit fog tudni, mennyibe fog kerülni, és annak fényében fogok dönteni.
    Ettől függetlenül szégyen a tablet piac jelenlegi állapota.
  • Tikal #16
    tyű, ki gondolta volna
  • CairoJack #15
    Privát vélemény, de nekem bármi, amin Apple logó van instant egyenlő azzal, hogy "DON'T BUY".
  • Ellaberin #14
    Azta! Hogy képzelik, hogy egy hardver akár egy éves is lehet? Hogy-hogynem jönnek naponta az új hardverek? Elképesztő!!!

    A szoftverfejlesztőknek nem inkább az újabb szoftvereken kéne mókolni? Nem védve az Applet, mert számomra teljesen kiesnek, de had ők mondják már meg, hogy milyen irányba akarnak elmenni hardver szinten.
    Látható, hogy nagy elánnal mennek a teljesen saját hardver komponensek fele, így nem csodálom, hogy a mostani architektúrára nem fordítanak akkora figyelmet. Azt meg majd eldönti az idő, hogy jól gondolták-e.
  • Dobronski #13
    2014 macbook pro teljesen jó, szerintem a legutolsó jo MBP. Probaltam az ujabbat erintos F gombokkat, katasztrofa. Igaz nem adnék érte ennyit, deha ingyeé van..
  • Tikal #12
    Ma is kaphatók nagyon jó dedikált hordozható lejátszók, amikben minőségi DAC van, jack csatlakozó és minden jóság :) Átlag usernek erre már nincs szüksége. A disc-man és a walkman is kihalt...