Specker Balázs

MacBook Pro: gyorsabb processzor változatlan áron

Az Apple megkezdte a MacBook Pro laptopok szállítását. Az esemény érdekessége, hogy az ígértnél gyorsabb processzorok kerültek a gépekbe, míg az áruk nem változott.

Az Intel processzoros Mac laptopokat egy hónappal ezelőtt mutatták be. A 2000 dolláros (körülbelül 400 ezer forintos) Intel Core Duo processzoros gép eredetileg 1,67 GHz-en futott volna, mára azonban kiderült 1,83 GHz-es lesz, míg az eredetileg 1,83 GHz-es modell 2 GHz-es sebességre gyorsult, ára viszont változatlanul 2500 dollár (körülbelül 500 ezer forint) marad - áll a vállalat sajtóközleményében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Több elemző szerint a vártnál alacsonyabb Mac-eladásokkal hozható kapcsolatba a mostani lépés. Az Apple a múlt év utolsó negyedében a remélt 1,5 millió kiszállított géptől mintegy 250 ezer darabbal maradt el. "Az Apple célja, hogy szorosabb versenyt támasszon a windowsos szereplőknek" - vélekedik Samir Bhavnani a Current Anlysis elemzője a Red Herring oldalán. A módosítás úgy tűnik egy újabb kísérlet arra, hogy az Apple igazolja magasabb árait, miközben a számítógép-vásárlók kegyeit keresve javítson 2,5%-os piaci részesedésén.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bhavnani szerint az 1,67 GHz-ről 1,83-ra való átállás chipenként 50 dollárral fog többe kerülni az Apple-nek, az 1,83 és a 2,0 GHz közötti rés pedig körülbelül 130 dollárral növeli meg a gyártási költségeket. A hasonló teljesítményű, 1,67GHz-es PC-s notebookok átlagosan 358 dollárral (körülbelül 72 ezer forint) olcsóbbak, míg az 1,83 GHz-esek nagyjából 500 dollárral kerülnek kevesebbe almalogós társaiknál. A piackutatók többsége úgy véli, mindkét vállalat jól járt azzal, hogy az Apple PowerPC chipekről Intelre váltott. Most már csak a váltás miatt csalódott Mac-fanatikusokat kell meggyőzni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    Nekem azér' jó lenne egy fullos ASUS netebook is..
  • KaBuTo666 #14
    huuu
    de eltudnám fogadni ezt a gyönyörű vasat!
  • LaPalma #13
    izé... 20"-os IMAC-et írtam és nem MACBOOK-ot.
    szóval mennyiért rax össze egy IMAC like gépet?
    és mivel nem ismerem a többi hardvergyártó termékét, ezért mutass nekem lécci egy MACBOOK-hoz hasonló gépet, ahol árat is láthatom
  • NEXUS6 #12
    Nos kezdem azzal, hogy laptopban a 20"-os diszplé kb olyan mint az 50cm-es vibrátor: szép impozáns, meg minen, de a suliból hazafelé elővenni a tömött buszon kicsit körülményes, meg ciki. Pláne a vibrátort!;))))

    Persze egy lukszusz merdzsó hátsó ülésén az máskérdés.

    Szal nagyon fasza ez a 400 e Ft-os córduó és még az árát is megérné, mer télleg benne van a vas, csak ha azt nézzük hogy pépécés macis progikat emulátorral futtatja max fele sebbel, akkor már nem ilyen gyönyörű. Mire minden normális progit átportolnak az új platformra akkor viszont ua árért ehhez képest 2x bikább gépet veszel.

    Szal innen is érdemes nézni, és lehet hogy a tiztelt vásárló sem hülye, meg nem minden macis csak fittizni akar a gépével.
  • LaPalma #11
    kérlek, írjál össze ide egy intel imac 20"-os gépnek megfelelő hardver konfigot árakkal (ugyanazon elemekből, nem ugyanolyan!). csak a kiváncsiság miatt, hogy mennyivel olcsóbb az otthon összerakott gép, mint ha egyben megveszem az imac-et
  • NEXUS6 #10
    Szerintem meg van némi ellentmondás, az Apple üzletpolitikájában, ennek is tudható be hogy kevesebb maci fogy. A PPC már nem trendi, a júzer Intelt meg 1.5X erősebbet kap ua árért, szal nem veszik a gépet.

    "A piackutatók többsége úgy véli, mindkét vállalat jól járt azzal, hogy az Apple PowerPC chipekről Intelre váltott."
    Ezt ismerem, a műtét sikerült, a beteg viszont haldoklik.
  • Zoldalma #9
    Mig IBM proci volt bent sem volt minden OK, eleg csak a megsult G5okre gondolni...
  • LaPalma #8
    és attól, mert intel van alatta, nincs jól összepakolva? az oprendszer ugyanaz maradt, tehát az ereje nem változott.
    van némi ellentmondás az írásodban
  • strogg #7
    Engfem is csak egs lottó 5-ös választ el tőle. Egyenlőre sajna nekem k. drága egy ilyen :(
  • Adenoma #6
    a mac jobban össze volt pakolva, míg ibm volt alatta. a mac ereje a normális oprendszerben volt.