Homeboy

Az Intel lépése a Transmeta Crusoe processzorára

A chipgyártó óriás új alacsony fogyasztású Pentium III processzorokat kíván piacra dobni, így reagálva a nagy népszerűségnek örvendő Transmeta Crusoe chipre.

A héten rendezett Microprocessor Forum-on az Intel mobil részlegének igazgatója Frank Spindler bejelentette, hogy felgyorsítják a termelést és jövő év elején szeretnénk megjelenni az új termékkel. A Transmeta elnök-vezérigazgatója David Ditzel örömmel vette az Intel bejelentését, mert így igazoltnak, hogy látja cége részt vesz ebben a szegmensben.

Az új technológiák lehetővé teszik, hogy a notebook-ok 12 órás működésre legyenek képesek egy feltöltéssel. Ditzel szerint a két processzor között mindössze negyed watt különbség lesz a fogyasztás tekintetében.

Az első ilyen Pentium III processzor 500Mhz-es lesz és a jövő év első felében érkezik, de ha akkumulátorról üzemel a notebook a chip 300Mhz-re kapcsol s így körülbelül 1.5 wattot fogyaszt. A 600Mhz-es verziót 2001 második felére igérik. Az Intel által alkalmazott Speedstep technológia azonban nem jobb a Transmeta megoldásánál, ugyanis az utóbbi az órajelet a kívánt igényekhez állítja. Ez azt jelenti, hogy kevésbé számításigényes feladatoknál a megfelelő mértékűre csökkenti az órajelet s ezáltal a fogyást.
Az Intel új chipkészletet is fejleszt 440 MX néven, melynek átlagfogyasztása kb. 0.5 watt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!